Ani podesáté se nepodařilo oštěpařce Ogrodníkové získat ten střevíc ze Zlaté tretry

Začátkem května se na mítinku v Ostravě oštěpařka Nikola Ogrodníková výkonem 62,12 metru definitivně kvalifikovala na červencové olympijské hry do Tokia, na 60. ročníku Zlaté tretry si chtěla splnit další sen. Hodila skvělých 65,13 metru, přesto zaostala za vítěznou Němkou Hussongovou o necelý metr a půl. „Chtěla jsem ten střevíc a strašně mě mrzí, že ho zase nemám,“ uvedla druhá Ogrodníková.

Získat křišťálovou tretru za vítězství se jí ale ani na desátý pokus nepodařilo

Povedený závod prožila na svém domovském stadionu oštěpařka Nikola Ogrodníková. Svěřenkyně Jana Železného se v soutěži postupně zlepšovala, když hned třikrát přehodila šedesát metrů. Nejprve zapsala 62,22 m, následně se posunula na 63,33 a ve čtvrté sérii se její oštěp zapíchl na 65,13 metrů, což ji vyneslo na průběžné čtvrté místo letošních světových tabulek. Na vítězství to přesto nestačilo.

Ještě úspěšnější byla německá evropská šampionka Christin Hussongová, která soutěži kralovala výkonem 66,56. Letos hodila na světě víc pouze Polka Maria Andrejczyková, která měla původně v Ostravě také startovat, ale na poslední chvíli se odhlásila. Přes šedesátimetrovou metu se dostala ještě třetí Chorvatka Sara Kolaková (60.04). Barbora Špotáková odcházela ze sektoru zklamána. Marně totiž útočila na šedesátku. Nejdále hodila 59.49 a byla čtvrtá. Třetí česká zástupkyně Nikol Tabačková zaznamenala 55,58 m a obsadila sedmou pozici.

Nikola-Ogrodnikova-foto-Vlastimil-Vacek-Pravo.

Ogrodníková poprvé od loňského závodu v Offenburgu hodila přes 65 metrů

„V Africe jsme měli velice dobré tréninky, takže jsem trošičku doufala, že výkonnost půjde letos výš a budou stabilnější než v minulých letech. Myslím, že ještě nejsem na svém maximu. Pořád je to teprve druhý závod a závěr rozběhu ještě není úplně dokonalý. Nechytám správné pozice, ještě čekám na ten správný závod.“

Strašně moc by si přála hodit k sedmdesáti metrům. Věří, že na to má. V Ostravě ale bylo chladno, vítr foukal nepříjemně.“

Závod už podesáté nevyhrála. Zůstala druhá za Christin Hussongovou podobně jako na mistrovství Evropy.

„Mě se ten závod moc líbil. Bylo hezké, že jsem měla s kým bojovat. Opravdu jsem se snažila vyhrát, hrozně jsem po tom toužila. Možná mě tohle i trošku limitovalo v tom smyslu, že jsem běžela jak šílená a v konci jsem to nechytala. Chtěla jsem hrozně vyhrát a bylo mi jedno, kdo tady bude. Chtěla jsem ten střevíc a strašně mě mrzí, že ho zase nemám,“ prozradila motivaci závodu Ogrodníková.

Foto: Jan Kucharčík, ČAS