Americká závodní legenda NASCAR se vrací do Mostu spolu s trucky

Během jediného závodního víkendu 27. až 29. srpna se divákům na Autodromu Most představí hned dva mimořádně atraktivní šampionáty – tradiční podnik FIA European Truck Racing Championship a OMV MaxxMotion NASCAR Show. Mostecký závodní víkend také zpestří závody MAXX Formula, v kterých jsou k vidění monoposty F1 z nedávné historie.

V loňském roce se fanoušci závodů amerických sedanů na druhý ročník podniku NASCAR Whelen Euro Series 2020 v Mostě těšili marně. Známé okolnosti neumožnily jeho uspořádání v původním ani v náhradním termínu. Také letos nebylo možné závod uspořádat v původně plánovaném termínu, takže se americké stock-cars v Mostě setkají s evropským šampionátem tahačů. Pro fanoušky závodů velkých aut a burácejících motorů se tak nabízí mimořádně atraktivní podívaná a vyrovnané závodění s ostrými souboji, při nichž nejsou výjimkou občasné kontakty. Jedinečnou zvukovou kulisu velkoobjemových motorů V8 NASCAR již dnes žádná jiná kategorie v Evropě nenabízí. Na startovním roštu se představí i domácí reprezentanti – v závodech tahačů exmistr Evropy Adam Lacko a v EuroNASCAR Martin Doubek.

Martin Doubek dosáhl loni na vítězství v evropské sérii Nascar Whelen v Belgii a získal cenné zkušenosti v Americe. To se projevilo dvojnásobným triumfem v úvodním podniku letošní sezony ve Valencii. Vítězstvím v Brands Hatch jej v celkové klasifikaci kategorie EuroNASCAR 2 předstihl Tobias Dauenhauer, který dokončil všechny čtyři letos odjeté závody mezi nejlepšími pěti, ale Doubek do Mostu přijede jako celkově druhý v pořadí.

NASCAR Whelen Euro Series se jezdí s podporou nejpopulárnějšího amerického motoristického šampionátu NASCAR a pod oficiálním dohledem Mezinárodní automobilové federace FIA. V závodech startují automobily s identickým trubkovým rámem a motorem V8 5,7 l, který bez přeplňování dává výkon 400 k (298 kW). Převodovka je čtyřrychlostní, s typickým „háčkovým“ řazením. Koncept vozů je klasický s motorem uloženým vpředu a pohánějícím zadní kola. Vozy s pohotovostní hmotností 1225 kg dosahují nejvyšší rychlost až 245 km/h. Vynikají mimořádnou robustností a spolehlivostí.

Dvoudveřové karoserie se stejnou aerodynamikou a délkou 5080 mm (rozvor náprav je 2740 mm) mají podobu vozů Ford Mustang nebo Chevrolet Camaro, případně staršího vozu Chevrolet SS, po jehož ukončení výroby ovšem nesou označení EuroNASCAR FJ 2020. Novinkou letošní sezony jsou dva vozy švýcarského týmu 42 Racing v designu Shadow DNM8, hlásící se k návaznosti na bývalý tým formule 1 a originální vozy z kdysi slavného šampionátu CanAm.

Zajímavostí NASCAR Whelen Euro Series je, že se v každém voze střídají dva jezdci – jeden absolvuje dva závody hlavní kategorie EuroNASCAR Pro dlouhé 75 km a druhý jede v kategorii EuroNASCAR 2 (Am) závody dlouhé 60 km. Kromě boje o titul mezi jezdci v každé kategorii se hodnotí i celkový výsledek týmů, v němž se sčítají body obou jezdců.

V Mostě šampionát uzavře svou první polovinu. V září bude následovat chorvatský Grobnik a v říjnu sezona vyvrcholí v Zolderu a poté finálovým podnikem s dvojnásobným bodováním v italské Vallelunze.

Stejně jako před dvěma roky bude ve startovním poli také mistr světa formule 1 a vítěz 500 mil v Indianapolisu Jacques Villeneuve, který říká: „Závodění v NASCAR Whelen Euro Series je fantastický zážitek. Vůz je zárukou čistého závodění ze staré školy, takže se můžete vrátit ke kořenům a znovuobjevit, proč závody tak milujete. Na trati se odehrává spousta tvrdých soubojů, ale atmosféra v padoku je skvělá – jako velká rodina usilující o stejný cíl. Je to opravdu skvělá kombinace.“

Podle epidemiologických předpokladů bude fanouškům umožněn vstup do padoku a těšit se mohou i na tradiční Truck Festival.

Legendární NASCAR se vrací do ČR, opět s hlavním sponzorem OMV, závodní vozy pojedou na prémiový benzín MaxxMotion

  • Závod evropské série vozů NASCAR podruhé v České republice, hlavním partnerem akce je OMV
  • Všechny závodní speciály NASCAR pojedou na prémiový benzín OMV MaxxMotion 100Plus, běžně dostupný na čerpacích stanicích
  • Český závod evropské série NASCAR se jede poslední srpnový víkend na Autodromu Most současně s šampionátem okruhových tahačů

 

Návštěvníky Autodromu Most čeká tento víkend mimořádný zážitek. Do České republiky se již podruhé sjedou legendární americké závodní vozy NASCAR, aby zde odjely závod OMV MaxxMotion NASCAR Show – jeden z podniků evropského šampionátu NASCAR Whelen Euro Series. Na startovním poli nebude chybět jediný český závodník Martin Doubek, který vyhrál úvodní závod ve Valencii a poté přidal dvojnásobný triumf v Brands Hatch, takže jej Most uvítá jako druhého jezdce v průběžném pořadí kategorie EuroNASCAR 2. Hlavním partnerem tohoto závodu je společnost OMV a všechny závodní vozy NASCAR pojedou kvalifikaci i závod na nedávno inovovaný prémiový benzín MaxxMotion 100Plus, který je běžně dostupný v síti čerpacích stanic i pro běžné uživatele.

Diváckou atraktivitu tohoto víkendu posiluje i skutečnost, že se kvůli okolnostem spojeným s pandemií COVID a časovému posunu harmonogramu pojede současně s OMV MaxxMotion NASCAR Show také tradiční a velmi oblíbený podnik FIA European Truck Racing Championship. 

Startovní pole NASCAR sestává z ikonických vozů s identickou karoserií i motorem Chevrolet V8 o objemu 5,7 litru, výkonem 400 koňských sil, nejvyšší rychlostí 245 km/h, manuální čtyřstupňovou „H“ převodovkou a pohonem zadních kol. Auta jsou vybavena karbonovými karoseriemi dlouhými 5080 mm bez dveří a předních bočních oken, zbylá okna tvoří speciální plexiskla a do vozu musí tedy závodníci nastoupit oknem. Rozvor kol obutých do pneumatik o rozměrech 330/700 R15 je 2 740 mm a hmotnost vozu je 1 225 kg. Karoserie jsou designovány do vozů Chevrolet, Toyota a Ford.

„Naše úzká spolupráce s autodromem Most vyústila již před dvěma lety v partnerství s jedním z nejatraktivnějších závodů, které mohou čeští diváci vidět. Nyní zaštiťujeme již druhý závod evropské série NASCAR a jsme hrdí, že vozy pojedou na náš běžně prodávaný prémiový benzín OMV MaxxMotion 100Plus, který byl nedávno inovován o nový modifikátor tření, který vytváří v motoru na vnitřní stěně válce aktivní ochrannou vrstvu, která výrazně snižuje vnitřní tření, přispívá k účinnějšímu chodu motoru a prodlužuje jeho životnost,“ komentuje Michal Janda, marketingový manažer OMV Česká republika.

„Paliva OMV MaxxMotion, která jsou vyráběna a dovážena na čerpací stanice z rakouské rafinerie OMV, považuji osobně za to nejlepší, co lze v tomto segmentu v České republice koupit a těší mě, že ho tankují i týmy NASCAR během závodu v Mostě“, dodává Pavel Turek, historicky nejvýznamnější česká osobnost světa Formule 1.

 

Výhody zmíněného paliva závisí na vozidle, jízdním chování a technickém stavu motoru a vztahují se na srovnání s palivy, která splňují lokální minimální požadavky na benzín EN 228.