61. Čokoládová tretra – atletické hvězdy, 350 závodníků, společná rozcvičení, velké výkony a hlavně radost!

V úterý 21. 9. vyvrcholila svým finále Čokoládová tretra 2021. Atletický projekt pro děti od 6 do 11 let se letos uskutečnil po šedesáté první. Finále bylo atypické, bez zapojenído porgramuZlaté tertry Ostrava. Přesto okouzlilo.

Šest atletických osobností jako Taťána Netoličková, Šárka Kašpárková, Imrich Bugár, Jiří Mužík, Simona Vrzalová a Zdeněk Stromšík se po celý den naplno věnovalo všem dětem, kterých se na Městském stadionu ve Vítkovicích sešlo na 350.

„Je to závod dětí. Navíc v komplikované době. Přesto takový závod této věkové kategorie jsem dlouho neviděl. Výkony ve všech kategoriích jsem sledoval už v průběhu základních kol, z nichž čtyř jsem se osobně zúčastnil a jsem zvědav, jestli někdy v budoucnu povedou od čokolády až ke zlatu nebo olympiádě,“ komentoval Jiří Mužík, mimo jiné také halový mistr Evropy z Gentu 2000. „V dětství byla Čokoládová tretra mým úplně prvním závodem. A právě na ní jsem si tehdy řekla, že můj sen je být atletkou a jet na Olympiádu. Splnil se. Přeji všem dětem, aby se i jim plnily jejich sny. Nejen ty atletické,“ přidala svůj velký dětský zážitek mistryně světa v trojskoku a bronzová olympionička Šárka Kašpárková k hodnocení přínosů projektu.

„Je krásné vidět výkony dětí, které Čokoládová tretra zaujala, když jim bylo šest let, uspěly, stále se účastní a vítězí v časech, které jsou pro danou věkovou kategorii velice zajímavé. navíc ani čast nejsou z atletických oddílů. Vidím zde mnoho talentů, “ zhodnotil z pohledu manažera světových atletů a Zlaté tretry Ostrava Alfons Juck, který vše bedlivě sledoval po celý den. „Navíc je fantasticky pohlcující to nadšení rodičů a samotných malých závodníků. Je to vzpruha pro každého organizátora,“ dodal Alfons Juck. 

Nadšení pohlcuje i špičkové atlety v roli ambasadorů. 

Proč jednoduše vysvětlila Šárka Kašpárková: „Atletika nám dala hodně, a když se dokážeme podělit o své zkušenosti s tak fantastickými dětmi, je to cesta, jak jí to můžeme vrátit zpátky.“ 

 Na své si přišel i doprovod závodníků. Na rozdíl od běžných závodů, mohli být přítomni přímo u dráhy, své děti povzbuzovat a prolnout se s celou soutěží. Neobvyklá je také možnost nahlédnout do režie mítinku, která i na Čokoládovou tretru byla téměř identická jako na Zlaté tretře Ostrava – stovky metrů kabeláže, moderátoři, komentátoři, rozhovory po doběhu, kamery, velkoplošné obrazovky, režisér, DJ, časomíra a mnoho dalšího materiálu a detailů. „Je to něco přes sto padesát lidí, profesionálů, kteří se ve svých oborech starají o to, aby se akce realizovala na určité úrovni. Třeba i v tom, že jsou naši malí závodníci představováni jako na velkém mítinku nebo šampionátu. Po probojování se ze základních kol je to taková ochutnávka toho, jaké to může jednou být, pokud na sobě budou pracovat. Možná i proto závod láká hodně dětí mimo atletiku,“ sdělila Šárka Mokrá, manažerka projektu. Další netypickou součástí byla hromadná rozcvičení dětí s atletickými hvězdami.

„Úplně mne nadchly rozcvičky sportovců s dětmi. Málem jsme ty své skupinky uhnala a už vůbec nemluvím o Simoně Vrzalové, která to s těmi svými, dočasnými, svěřenci brala dost vážně,“ zamyslela se Šárka Kašpárková.

Celá soutěž by zřejmě neměla tak nabitou atmosféru, pokud by nebylo silné zastoupení závodníků ze Slovenska. Tam se Čokoládová tretra dostala před pěti lety, kdy se projektem nadchnul zkušený byznysmen, manažer a hlavně bývalý mistr Československa na 400 m překážek, Stanislav Návesňák. Ten ke svým běžným pracovním povinnostem přidal roli ředitele Čokoládové tretry Slovensko, nakazil svým nadšením špičkové slovenské atlety, děti i rodiče a z 80 slovenských reprezentantů se každý desátý těšil z medaile a půlmetrové trofeje z čokolády.

„Blahopřeji všem účastníkům! A velký dík patří rodičům, trenérům a podporovatelům, bez nichž by celý projekt nemohl existovat. Těším se už nyní na 62. ročník, jehož přípravy právě startují,“ vzkázal také Oldřich Zvolánek, šéf pořadatelského SSK Vítkovice.