Prací prostředky a aviváže kupujeme v akcích

Za prací prostředky utrácejí čeští spotřebitelé méně. Tržby meziročně klesly o téměř 26 miliónů korun, což představuje pokles o jedno procento. Vývoj ovlivnily hlavně výrazně nižší tržby za práškové prostředky. Naopak, boom zažívají kapsle a gelové tablety, u kterých sledujeme dlouhodobý nárůst spotřeby i tržeb. Za aviváže utratíme v meziročním porovnání více, i když růst tržeb zaznamenal jen jedno procento.

Podle údajů maloobchodního auditu společnosti Nielsen dosahují tržby za prací prostředky a aviváže za posledních 12 měsíců (říjen 2017 až září 2018) přes 4,6 miliardy korun a jsou druhou největší skupinou v rámci drogistických skupin hned po krmivu pro psy a kočky. Obě kategorie jsou dlouhodobě charakteristické extrémně vysokým podílem prodejů realizovaných v promocích, tedy v cenových či letákových akcích, a jsou dokonce „nejpromovanější“ drogistické kategorie na českém maloobchodním trhu. Okolo 70 % z celkových tržeb ve větších formátech obchodů s potravinami a smíšeným zbožím a v drogériích tvoří prodeje ve slevě, zatímco průměrný podíl promočních prodejů u jiných drogistických kategorií je mnohem nižší. Vzhledem k častým akčním nabídkám si čeští spotřebitelé rádi počkají na slevu a koupí „značkový“ produkt – prací prostředky i aviváže jsou totiž typickými představiteli značkových produktů. Jen kolem 5 % z celkových tržeb putuje za produkty privátních značek, přičemž podíl privátních značek v průměrné kategorii drogistického koše je 19 %. Čeští spotřebitelé preferují nakupovat prací prostředky a aviváže v „potravinových“ typech obchodů, kde se produkty častěji prodávají ve slevě. Svědčí o tom fakt, že relativně nízké procento tržeb obou kategorií se realizuje v drogériích – přibližně 28 %, zatímco průměr drogistických kategorií je okolo 44 %.
Podzimní měsíce září a říjen patří k nejsilnějším měsícům z hlediska tržeb, na druhé straně nejméně pereme v zimních měsících únor nebo březen, které bývají z pohledu tržeb nejslabší.

 

TEKUTÉ A GELOVÉ PRACÍ PROSTŘEDKY JSOU NEJPOPULÁRNĚJŠÍ, ALE NADPRŮMĚRNĚ SE DAŘÍ KAPSLÍM A GELOVÝM TABLETÁM Z pohledu druhu jsou dlouhodobě nejvíce preferovanými pracími prostředky tekuté a gelové formy, které tvoří skoro polovinu z celkových tržeb: spotřebitelé na českém trhu za ně utratí 48 ze 100 korun. Významnost tekutých a gelových forem postupně roste na úkor klesajících klasických prášků, jejichž spotřeba výrazně klesá z roku na rok, meziročně o přibližně 2 000 tun, a jejich tržby klesají o 9 %. Svoji pozici upevňuje menší segment kapslí a gelových tablet, o čemž svědčí meziroční růst jejich tržeb o 11 % a v absolutním měřítku je to nárůst až o 60 miliónů korun. Na tyto měnící se trendy reagují i výrobci, kteří rozšiřují portfolio o další nové výrobky v řadách kapslí a tablet. Novinky přibývají také v segmentu tekutých gelů, kde je vzhledem k velikosti kategorie nejširší nabídka.

Z hlediska péče o barvu mají Češi stále nejvíce v oblibě „univerzální“ prací prostředky bez speciálního určení ochrany barvy oblečení, které tvoří 42 % tržeb. Avšak také zde sledujeme změnu trendů, kde se část nákupů přelévá do segmentu pracích prostředků, které zachovávají barevné tóny oblečení. Převládají prostředky na barevné oblečení (tvoří 40 %), avšak nejvíce rostly meziročně tržby v segmentu bílého oblečení (podíl 6 %).

Trh: Total CZ (maloobchodní trh obchodů s potravinami a smíšeným zbožím a drogerie, bez Makra) Zdroj: Nielsen