11.Světový den předčasně narozených dětí. Slaví se od roku 2010

Světový den předčasně narozených dětí (World Prematurity Day – WPD) je jedním z nejdůležitějších dnů v roce pro zvýšení povědomí́ o problematice předčasného porodu na celém světě̌, zlepšení situace předčasně narozených dětí a jejich rodin a poděkování lékařům a sestrám za jejich péči.

Tento den byl iniciován v roce 2008 nadací EFCNI (Evropská́ nadace pro péči o novorozence).

Datum 17. listopadu byl vybrán na prvním setkání rodičovských organizací EFCNI v Římě v roce 2008. Jeden ze zakládajících členů EFCNI se stal tento den hrdým otcem dcery poté, co předtím přisel o svá́ trojčátka následkem předčasného porodu.

Globálním tématem Světového dne předčasně narozených dětí 2021 je: Neoddělovat. Umožněte ihned rodičům být pohromadě s předčasně narozenými dětmi.

Miminka „do dlaně“

Jenom v České republice se předčasně ročně narodí přes 9 000 miminek, jejichž příchod na svět provází mnohé komplikace. Jejich šance na plnohodnotný život je vždy závislá na mnoha okolnostech, zejména na dobré spolupráci maminek, neonatologů a pediatrů.

Dle statistiky Českého statistického úřadu jen vloni přišlo v České republice na svět více než sedm tisíc dětí, které se narodily před 37. dokončeným týdnem těhotenství. Podíl nedonošenců mezi novorozenci v posledních letech ale klesá.

Hranice životaschopnosti plodu je ustanovena na 24. týden těhotenství. Současná medicína ale dokáže dát šanci i dětem narozeným ve 23. a výjimečně i ve 22. týdnu.

Česká republika má podle výkonné ředitelky rodičovské organizace Nedoklubko Lucie Žáčkové velmi nízkou novorozeneckou úmrtnost, a to i mezi předčasně narozenými novorozenci, čímž se řadí mezi světovou špičku. „Naše neonatologie navíc zachraňuje děti s neuvěřitelně nízkou porodní hmotností, a to i pod 500 gramů,“ uvedla Žáčková.

Symbolem oslav Světového dne předčasně narozených dětí je purpurová barva, do které se ten den zahalují desítky budov a historických památek po celém světě. Předávají se ceny „Purpurové srdce“ jako ocenění pro ty, kteří pečují o nedonošená miminka a podporují jejich rodiny.

„Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za „zranění“ v boji.

Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová srdce nedonošených dětí jsou ručně vyráběná z českého skla a mincovního stříbra. Jsou silná, jako všechny nedonošené děti, nikoliv však tak silná, aby vydržela drtivý úder. Purpurová barva je barva královská; barva králů a královen i všech nedonošených dětí. Tvar všech srdcí je stejný, ale barevné linie na každém z nich jsou jiné, tak jako je jiný zápas každé rodiny nedonošeného dítěte. Stříbrná slza je poctou těm předčasně narozeným dětem, které jsme ztratili; symbolizuje slzy prolité všemi rodinami nedonošených dětí v časech zkoušky.“

K oslavám zveme každého, koho se problematika předčasného porodu týká. Předčasně narození a jejich celé rodiny, zdravotníci, nemocnice, média, partneři, dárci i dobrovolníci.

Foto: web: nedoklubko.cz