Zelená pro  Clio Rally 4

RENAULT CLIO RALLY4 získal ve čtvrtek homologaci od FIA. Tento nový krok připravuje cestu pro první dodávky a soutěžní debut nejnovějšího vozu navrženého podle zákaznických závodních aktivit Renaultu.

Po dokončení procesu homologace s technickým oddělením FIA se Clio Rally4 nyní může připravovat na skutečný křest ohněm v nadcházejících týdnech. Nový rallyový vůz s pohonem všech kol, který je zaměřený se na výkon, je výsledkem vývoje týmů Viry-Châtillon a Dieppe a těží také z odborných znalostí zkušených pilotů, včetně Stéphane Sarrazin, Bryan Bouffier, Jean-Sébastien Vigion a Manu Guigou.

Po několika měsících a více než 5 000 kilometrech vývojových testů se Renault Clio Rally4 poprvé představil jako nulový vůz na Rally Monte Carlo s posádkou Floriana Bernardiho a Victora Bellotta.

Testy Renault Clio Rally4 před  Rally Monte Carlo v Grenoblu 18. ledna 2021 Foto: François Flamand / DPPI

 

Clio Rally4

Clio Rally4 vychází z modelu Clio Rally5, z něhož vychází karoserie, bezpečnostní prvky splňující nejnovější normy, pedály, sloupek řízení a pomocný rám. Za tímto účelem věnovalo oddělení  závodů Renaultu zvláštní pozornost všem aspektům výkonu. Čtyřválcový 16ventilový motor TCe o objemu 1330 cm3 byl podstatně přepracován vývojem nového turba, nových pístů, nové vačkové hřídele a nových ojnic.

Blok, který je stále spojen s převodovkou SADEV, získal zvláštní pozornost, pokud jde o rozsah točivého momentu a výkon, přičemž již předpokládal budoucí zavedení omezovače v technických předpisech FIA Rally4.

Vylepšený výkon a spolehlivost byly také zaměřeny na jiné mechanické součásti. Clio Rally4 přichází s PFC brzdami a nastavitelnými tlumiči odpružení BOS Suspension, které patří k nejnovějším technologiím.

Po úspěšném prvním veřejném vystoupení  bude Clio Rally4 propagovat soukromé týmy. Zároveň  vznikne synergie s různými národními a regionálními Clio Trophy. Nejlepší junioři v těchto soutěžích v roce 2021 získají oficiální program s Clio Rally4 příští sezónu.

BENOÎT NOGIER, obchodní ředitel závodu

„Tato homologace je odměnou za neuvěřitelnou práci, kterou naše týmy věnovaly designu a vývoji Clio Rally4. Jsme velmi hrdí na náš nejnovější produkt. Tento vůz byl navržen bez kompromisů  pokud jde o výkon a bezpečnost na všech površích. Clio Rally4 má jeden cíl: stát se novým měřítkem ve své třídě. Clio Rally4 dokonale splňuje specifikace, které jsme si stanovili, jak bylo potvrzeno na obtížných etapách Monte Carla. Naším dalším milníkem jsou první dodávky zákazníkům a konkurenceschopnost v letošním jarním debutu. Již pracujeme na několika vzrušujících projektech a už se nemůžeme dočkat, až vám je budeme moci představit.

Zdroj a foto : Renault Sport Racing