Yas Marina hostí Zimní challenge 2024

Ferrari Racing Days Abu Dhabi 2024 se koná na okruhu Yas Marina od 1. do 4. února 2024.Hlavní událostí je Winter Challenge, která zahrnuje tři závody Ferrari Challenge se 17 vozy Ferrari 488 Challenge Evo na trati. Jezdci budou soutěžit ve třídách Trofeo Pirelli Am, Coppa Shell a Coppa Shell Am. Tato akce v Abú Dhabí nabízí také jedinečný pohled na tréninky s monoposty F1 Clienti a vozy programu XX.

Ferrari Challenge

Okruh Yas Marina hostí Ferrari Challenge’s Winter Challenge. Tato akce navštíví Abú Dhabí pouze na jeden víkend a přivítá jezdce z různých sérií vozů Ferrari Challenge, včetně Evropy, Severní Ameriky, Velké Británie a Japonska. Diváci mohou vidět, jak jezdci Ferrari Challenge posouvají 488 Challenge Evos na hranici svých výkonnostních limitů.

V Trofeo Pirelli Am v Abú Dhabí budou všechny oči upřeny na souboj mezi Ernstem Kirchmayrem (Gohm – Baron Motorsport), dlouholetým jezdcem Ferrari Challenge, vítězem evropských titulů a titulů Finali Mondiali v roce 2021 v Coppa Shell, a Motohiko Isozakim (Cornes Motors Shiba), šampionem z roku 2023 ve stejné třídě. Dylan Medler (Sbírka),  hvězda severoamerického seriálu, je za nimi na třetím místě.

Několik nováčků se připojí ke známým tvářím ze série znaku vzpínajícího se koně v Coppa Shell a Coppa Shell Am, včetně Paola Scudieriho (Sa.Mo.Car.) a Lisy Clark (Pellin Racing), vítězky Ferrari Challenge North America 2023 – Coppa Shell Am, která se také účastní evropského seriálu.

 

Rozvrh

Kvalifikace odstartuje v pátek 2. února v 18:50 a ve 21:25 se rozhodne o pořadí na startovním roštu 1. závodu. Druhá kvalifikace se jede v sobotu 3. února v 9:55, následovat bude 2. závod ve 14:25. Třetí kvalifikace se pojede v neděli 3. února ve 13:55, poslední závod, 3. závod, v 18:45. Všechny časy jsou místní.

F1 Clienti a XX program. Okruh v Abú Dhabí, který byl otevřen v roce 2009, hostí tréninky F1 Clienti a XX Programme. Jedná se o monoposty, které závodily v mistrovství světa Formule 1 se Scuderia Ferrari, a „laboratorní“ vozy, které nejsou homologovány pro silniční provoz, ale předvádějí špičková technologická řešení.

Tyto dva nesoutěžní programy umožňují zákazníkům účastnit se vyhrazených okruhových jízd v rámci kalendáře organizovaného výrobcem z Maranella. Mezi vozy na okruhu Yas Marina je Ferrari F138 ze sezóny 2013, poslední, které používalo ikonický motor V8.

Program XX pro nesériové vozy

Program XX pro nesériové vozy, který Maranello zahájilo v roce 2005, zahrnuje modely se spalovacím motorem V12 a technologicky vyspělými řešeními. Akce se zúčastní tři vozy 599 XX a šest vozů Ferrari FXX-K Evo. Zkušenosti inženýrů z Maranella na závodech na okruzích výrazně ovlivnily jeho vývoj, přičemž spalovací motor poskytoval mimořádný výkon 1050 koní a maximální točivý moment 900 Nm.

Zdroj: Scuderia Ferrari