Vybavte si kuchyni podle michelinských šéfkuchařů

Za každým michelinským hodnocením se skrývá nejen dokonalý koncept restaurace, exkluzivní jídla vyrobená z prémiových surovin, ale také šéfkuchař se světovým renomé. Ten zodpovídá za jedinečný chuťový zážitek, který reflektuje prostřednictvím svého kulinářského umění. Kromě potravin čerstvé a vysoké kvality nedají dopustit na nádobí, vyznačující se dlouholetou tradicí, vynikající kvalitou, perfektní funkčností či vysokou odolností. Nemusíte však být hned michelinským kouzelníkem, abyste si svou kuchyň mohli vybavit těmi nejlepšími kousky.

André Michelin a Michelinské hvězdy

Michelinské hvězdy představují nejprestižnější ocenění na poli gastronomie. Jejich předchůdcem byl průvodce po zajímavých místech pro motoristy, který od roku 1900 pravidelně vydával André Michelin, známý francouzský výrobce pneumatik. Od roku 1926 začaly vycházet dodnes slavné hvězdičky, které reprezentovaly vysokou kvalitu podniku. Zatímco v minulosti stály restaurace s jednou hvězdou za zastávku, jen pokud byste je měli po cestě, dvě hvězdičky vybízely k menší zajížďce a tři hvězdy prozrazovaly, že restaurace je sama o sobě skvělým výletním cílem, dnes dokáže i jen jeden takovýto symbol potrápit velké množství vyhlášených šéfkuchařů. Za udělením tohoto hodnocení se totiž skrývá mnoho hodin práce, testování chutí i výsledný vzhled pokrmů. Řada z nich proto při vaření nedá dopustit jak na kvalitní a čerstvé suroviny, tak na špičkové nádobí světové kvality.

Elektrický mlýnek na pepř Peugeot Paris

Přestože si většina z nás pod značkou Peugeot představí zejména slavnou automobilku, mlýnky od stejné firmy jsou od začátku 19. století tradičním symbolem francouzské vášně pro gastronomii, která kloubí prvotřídní design a vysoce kvalitní zpracování. Těla i mlecí mechanismy jsou vyráběny výhradně ve francouzských provozech Peugeot, kde jsou také ručně kompletovány, a proto společnost poskytuje na produkty celoživotní záruku. Kultovní 34 centimetrů vysoký elektrický mlýnek z bukového dřeva v černém lesklém laku je poháněný lithiovými bateriemi nejnovější generace, čímž zaručuje delší životnost, než je standardně běžné. Zároveň jde také o vůbec první mlýnek Peugeot, který lze díky svým ergonomickým vlastnostem ovládat jen pomocí jedné ruky. Má šest úrovní hrubosti mletí, jež zvládnou sušená zrnka černého, bílého, zeleného, růžového a červeného pepře o průměru 6 milimetrů nebo méně. Je vhodný také na mletí sečuánského pepře nebo sušeného koriandru.

Litinový hrnec s poklicí Staub Cocotte, bílý lanýž, 24 cm / 3,8 l

Francis Staub založil svou společnost na litinové nádobí v roce 1974 v Alsasku, východním regionu Francie, který je znám svou bohatou gastronomickou historií. Několik let po vzniku značky se spojil s předním francouzským michelinským šéfkuchařem Paulem Bocusem, který nádobí propůjčil svou tvář a proslavil jej mezi ostatními zkušenými kuchaři po celém světě. Od té doby se značka Staub prodává ve více než padesáti zemích a je známkou vysoké kvality, prvotřídního zpracování a ikonického vzhledu. Pro své jedinečné vlastnosti si litinový hrnec s poklicí Staub Cocotte oblíbí zkušení profesionálové ale i začátečníci. Materiál je vysoce odolný vůči teplotním šokům či poškrábání, snadno se udržuje v čistotě a je vhodný na všechny typy ohřevných ploch včetně indukce a trouby. Jde o ideálního pomocníka při přípravě polévek, omáček, ale také k dušení či pomalému vaření, který uchovává teplo déle než jiné klasické nádoby. Navíc se bude na prostřeném stole dokonale vyjímat jako krásná dekorace.

 

Zwilling Four Star kuchařský nůž, 20 cm

Historie německé značky Zwilling se začala psát již na začátku 18. století v městečku Solingen, které je dodnes po celém světě proslulé svou nožířskou výrobu. Její zakladatel Peter Henckel dostal v roce 1731 nápad, zaregistrovat svou výrobu pod ochrannou známku Zwilling, jež od té doby patří k vůbec nejstarším značkám na celém světě. S kolekcí Four Star způsobila firma v roce 1976 revoluci ve výrobě nožů, protože na jejich zpracování byla využita nová technologie s bezspárou syntetickou ergonomickou rukojetí, plynule navazující na čepel vykovanou z jednoho kusu té nejkvalitnější nerezové oceli tvrzené mrazem, jež ve světě neměla obdoby. Tato technika propůjčuje produktům svou dlouhotrvající ostrost, flexibilitu i odolnost vůči korozi.

 

Emile Henry ramequin set 2 ks – 10 cm, granátová

Společnost Emile Henry byla založena v polovině 19. století ve francouzské vesničce Marcigny v regionu Burgundsko, který je kromě vyhlášených vinařských oblastí slavný také pro řadu vynikajících restaurací s michelinským oceněním. Značka Emile Henry si na poli gastronomie rychle vybudovala celosvětovou reputaci na základě výroby nejkvalitnějších keramických nádob na vaření či pečení. I dnes je firma v rukou rodiny Henryových, jež si zakládá na precizní ruční práci, nadčasovém designu nebo přírodních barvách glazury. Důkazem je toho i set dvou kusů keramických forem ramequin. Ty jsou ideální pro přípravu chutných dezertů včetně pudinků, čokoládového soufflé nebo crème brûlée. Nádobí je vysoce odolné vůči pádům, poškrábání a zvládne i extrémní teploty horka či chladu. Každý výrobek je na dně označený logem, datem vzniku i číslem zaměstnance, který ho zhotovil. Z toho důvodu poskytuje společnost desetiletou záruku na veškeré výrobní vady.

WOLL Nowo Titanium soté pánev s odnímatelnou rukojetí, 28 cm

Původně malou rodinnou firmu založil Norbert Woll v roce 1979 v německém Saarbrückenu, hlavním městě spolkové země Sárska. O čtyři roky později si díky své speciální technologii odlévání vydobyl pověst výrobce nejkvalitnějšího kuchyňského nádobí. Každý kus Woll je tímto způsobem dodnes ručně odléván a zpracován přímo v Německu, čímž může firma zaručit jeho prvotřídní kvalitu. Pomalé lití brání materiálovému pnutí, a proto je odolnější vůči mechanickému poškození či rozbití a vede teplo rovnoměrně po celé délce svého povrchu. Stejným zpracováním prošla také pánev WOLL Nowo Titanium z tvrzené hliníkové litiny a nerezového povrchu, jež je ideální pro přípravu soté z kuřecího masa nebo vepřové panenky. Má rozšířené okraje, 10 milimetrů tlusté dno i odnímatelnou rukojeť, díky které můžete při skladování získat větší místo v lednici.

Jars Wabi oválný servírovací talíř, 25 x 36 cm, zelená

Značka Jars vznikla pod rukama jejího zakladatele Pierra Jarse v malebném městečku Drôme v jihovýchodní francouzské oblasti Provence roku 1857. Celosvětového úspěchu se dočkala již na začátku 20. století na výstavě v Paříži, kde si odnesla svou první velkou cenu. Od té doby na tomto nádobí servírují jídla v mnoha luxusních buticích i michelinských restauracích po celém světě. Za značkou se skrývá manufaktura s osmdesáti mistry svého řemesla, kteří vyrábí 100% přírodní kousky z glazované kameniny. Díky ručnímu zpracování, které se skládá z průměrně 21 procesů, je tak každé nádobí naprostým unikátem a originálním kouskem. Firma Jars je navíc nositelem “značky živého dědictví”, EVP, kterou uděluje francouzská vláda podnikům, založeném na dokonalém zvládnutí tradičních či vzácných technik. Od tohoto exkluzivního výrobce si můžete pořídit zeleno-bílý oválný servírovací talíř z prémiové kolekce Wabi, který svým vzhledem připomíná lasturu perlorodky. 

Mauviel M´150s hrnec oválný s poklicí, 30 cm / 6,6 l

V roce 1830 založil Ernst Mauviel v normandském městě Villedie-les-Poeles manufakturu, která se zaměřila na výrobu měděného nádobí. Postupem času si tyto výrobky získaly věhlasnou prestiž, což dokazuje také to, že značka Mauviel byla i součástí kuchyní na palubě Titaniku. Dnes má více než 250 obchodů v padesáti zemích celého světa. Špičkové nádobí používají také ty nejslavnější restaurace oceněné michelinskými hvězdami včetně tříhvězdičkové francouzské “Art de vivre“, kterou vede vizionář a její dlouholetý ambasador Yannick Alléno. Jedním z vysoce hodnocených produktů je i oválný hrnec vyrobený z 90 % mědi a 10 % nerezové oceli. Tyto ušlechtilé materiály zaručují rychlé a rovnoměrné vedení tepla, optimální výkon a zároveň dlouholetou životnost. Vzhledem ke své velikosti jej ocení jak profesionálové, tak nadšení domácí kuchaři při přípravě gulášů, omáček, nebo na pečení drůbeže.

 

Více informací naleznete ZDE