Pro všechny ty, kteří si nelibují v chemických vůních, jsou tu přírodní vůně do domu. Jaké to jsou?

Když mluvíme o přírodních vůních, máme na mysli ty přímo ze zahrádky. Právě nenucené a jemné květinové vůně se hodí pro všechny, kteří mají rádi přirozenost.

Léčivá, voňavá a krásná levandule

 

Takovou nejvděčnější klasikou mezi voňavými květinami, které jsou i sušené vhodné do interiéru, je levandule. Ať už použijete svázané snítky levandule, nebo vyzkoušíte aromatický levandulový olej, váš domov se rázem provoní podmanivou vůní z kraje Provence.

 

Olej z levandule, který si nakapete do aromalampy, vás pomůže zklidnit a navodit u vás doma příjemnou atmosféru. Jemnou levandulovou vůni má v oblibě každý, kdo se kdy musel potýkat se stresem a psychickým vypětím. Večer i během dne lze levandulový olej uplatnit právě při problémech s nespavostí. Podobně účinkují i svázané snítky levandule u lůžka na nočním stolku nebo polštářky z levandule. Nejenže levandule krásně voní a má blahodárné účinky na lidský organismus, ale ještě vám jako mnohotvárná dekorace pomůže zpestřit interiér domova.


Bylinné vůně ze zahrádky

 

Mezi další přírodní vůně patří i ty bylinné. Řadu usušených bylinek si tak můžete přinést domů a vdechovat jejich uklidňující a léčivou vůni. Použít tak můžete třeba oregano, tymián či mátu. Také další bylinky ale stojí za to. Použít navíc klidně můžete i chrpu nebo silně aromatický heřmánek. Usušené bylinky můžete vcelku vyvazovat do kytic a rozmisťovat po domě, případně jimi naplňte prodyšné sáčky či polštářky.


Podmanivá vůně citrusů a kávy

 

Vedle květin si domov můžete provonět třeba i sušenými kolečky citrónů, pomerančů nebo mandarinek. Krásně voní i oloupaná kůra citrusů. Ti, co mají naopak rádi třeba vůni kávy, si mohou dopřát dekoračních misek s čerstvě upraženými zrnky.

 

Řezané květiny intenzivních vůní

 

Ve světě všech přírodních vůní není ale nad řezané květiny. Intenzivně voní zejména lilie, frézie, konvalinky, pivoňky, hyacinty, šeřík a růže. Všechny uvedené tipy sušených i „živých“ vůní navíc můžete dle libosti kombinovat. Přírodní vůně vůbec nejsou na škodu – právě naopak.