UGO očista   – třetí „čistý den“ po šťávách

UGO očista

UGO očista – dnes končí devítidenní cyklus čistých dní a dní na šťávách

UGO očista poslední den

Poslední čistý den jsem zahájila snídaní:  knäckebrot s máslem a ředkvičkami.  Moje tělo vnímá změnu při stravování, protože se cítím mnohem lépe, nemám pocit těžkosti z jídla a překvapivě vůbec nepociťuji hlad.

UGO očista
UGO očista

K dopolední svačině mi stačilo jablko. K obědu jsem připravila zeleninovou polévku. Vnímání chuti je stále výrazné, cítím v polévce chuť jednotlivých ingrediencí: mrkve, petržele, červené řepy, kapusty i rajčete. Protože na talíři mám ze všech jídel nejraději ryby, chtěla jsem zkusit, zda budu  vnímat jejich chuť po očistě intenzivněji a jsem váhala mezi jídlem, které si často dávám v UGO salaterii – pečeným lososem s čočkou, ale jelikož jsem měla možnost si přivézt čerstvé ryby přímo ze sádek, využila jsem této příležitosti a upekla sivena vyloveného krátce před obědem. Alespoň se na lososa mohu těšit zítra. Místo dezertu jsem podávala salát z okurky a ředkvičky. Odpolední svačinu představovala strouhaná mrkev s jablkem. Po příjemné relaxaci v sauně mne večer dostatečně zasytil šopský salát s knäckebrotem.

UGO očista
UGO očista

Závěr

Když před dvěma lety moje kolegyně na oslavě narozenin sdělila, že nemůže pít ani sklenku vína ani kávu, protože má „detox“, domnívala jsem se, že kvůli nějakým zdravotním problémům musí dodržovat nějaký velmi omezující a nepříjemný léčebný režim. Nyní, když jsem si devět dní UGO očisty sama vyzkoušela, zjistila jsem, že to byly dny velmi příjemné a žádné větší omezení, kromě vynechání pití černého čaje, na který jsem zvyklá jsem nepociťovala. Bez problémů ho nahradil čaj zelený a ovocný. Bílé pečivo se v mém jídelníčku prakticky nevyskytuje, jen k salátům jsem zvyklá si vzít krajíc chleba, ale zjistila jsem, že ani ten není nezbytně nutný.

Skutečně jsem si pochutnala na šťávách, které mne dokázaly dostatečně zasytit a neměla jsem pocit překyselení, kterého jsem se nejvíc obávala.

Zhodnocení UGO Očisty

Tři dny pít jen šťávy je pro mnoho lidí nepochopitelné a jinak tomu nebylo ani u nás. Když jsme se porve rozhodli tuto očistu vyzkoušet, měli jsme z toho strach. Zda vydržíme nejíst pevnou stravu, zda nám nebude špatně a další otázky s vkrádaly do mysli.

Avšak opak byl a je pravdou. Vyvážený obsah látek ve šťávách plně nahrazuje klasickou stravu. za všechny můžeme jmenovat pro nás TOP šťávu:

  • Červené zelí
  • Řepa
  • Jablko
  • Pomeranč
  • Chilli

Takto připravené jídlo formou zelenino ovocných šťáv je chutné a pestré. Pod každou šťávou máte přesný obsah bílkovin, energetická hodnota a další důležité informace.

Chce to jediné naučit se jinak myslet a poslouchat své pocity. Samozřejmě není nutné se trápit i my jsme během těchto tří dní občas neodolali a vzali si třeba knäckebrot či ovoce. To není však na obtíž a není to žádný velký prohřešek.

Každý od očisty čeká různé výsledky. Někdo redukci váhy, někdo očištění těla a jiný jen změnu stravovaní. Na každém z nás záleží, jak si vyhodnotíme výsledek. Za nás je to vždy, a to dvakrát za rok pohodový čas pro naše těla a trávicí soustavu. Máme pak lepší start do zimy či léta.

K mým naprostým favoritům patřil kopřivový výluh s hroznovým vínem, jablkem a citronem, těsně následován šťávou z kapusty, okurky, petržele a jablka. Velmi zajímavým chuťovým zpestřením byla šťáva výrazná nejen svou barvou ale i mírně pikantní chutí obsahující červené zelí, řepu, jablko, pomeranč a chilli. Velmi dobře zvolenou kombinací pro večeři byla okurka s pomerančem, polníčkem a mátou. Zkrátka režim „čistých“ dní před a po šťávách mne nijak neomezoval a cítila jsem se lehce a uvolněně a tři dny na šťávách mi přinesly objevování nových kombinací chutí. I když i mimo očistu lze v UGO salaterii objevovat nové chutě v různých salátech a zeleninových polévkách a pití šťáv také není jen výsadou období očisty, určitě si nenechám ujít jarní termín UGO očisty. Stravovací režim těchto devíti dní mohu  doporučit. Pro mne přineslo toto období hlavně zjištění, že k zasycení stačí mnohem méně jídla,než jsem se domnívala.

UGO očista
UGO očista