Třídenní majáles Univerzity Palackého nabídne Báru Polákovou i Michala Horáka

Festivalové jaro ve městě obohatí od 6. do 8. května také tradiční Olomoucký majáles Univerzity Palackého v Olomouci (UP). Ten nabídne nejen hudební, filmový a divadelní program, ale také největší přehlídku studentských a neziskových organizací, soutěže a workshopy a další doprovodný program pro všechny. To vše s podtitulem Bez hranic při příležitosti dvacátého výročí vstupu Česka do Evropské unie.

Majáles Univerzity Palackého

„V pondělí 6. května obsadí majáles prostory Konviktu, kde se mohou návštěvníci těšit na otevřené výtvarné ateliéry a workshopy, výstavu, swingovou tančírnu, slam poetry, divadelní představení, oblíbenou improshow v podání O.LI.V.Y. nebo besedu s písničkářem Michalem Horákem. V legendárním šapitó dojde ale i na vyhlášení výsledků univerzitní literární soutěže a afterparty,“ láká hned na úvod koordinátor akce Ondřej Martínek, vedoucí univerzitního oddělení marketingu. Návštěvníci konviktu nebudou ochuzeni ani o buskery nebo cimbálovku. Fandy cestování jistě potěší i série cestovatelských přednášek v divadelním sále.

Mimo to se v pondělí v Jazz Tibet Clubu odehraje speciální majálesový díl Hospodského kvízu na téma Bez hranic a UPoint – obchod a infocentrum Univerzity Palackého – bude hostit další besedu z cyklu Pointa, tentokrát na téma Evropy a evropských voleb.

O den později se program přesune na nádvoří Zbrojnice, Biskupské náměstí a ve spojení s městem i na náměstí Republiky a do Mariánské ulice, kde si univerzita a město připomenou 20 let od vstupu Česka do Evropské unie. Zatímco náměstí Republiky bude patřit především olomouckým středním školám a prezentacím členských zemí, Biskupské náměstí a Mariánskou ulici zaplní bezmála sedmdesát stánků studentských spolků, neziskových organizací a univerzitních pracovišť, které nabídnou návštěvníkům nejen informace o své činnosti, ale také tematické workshopy a soutěže.

„Malí i velcí návštěvníci je budou moci obcházet s majálesovým pasem a po splnění daného úkolu do něj získat razítka a soutěžit tak o hodnotné ceny,“ dodává Martínek. Program v ulicích doplní workshopy pole dance, žonglování, šátkové akrobacie, šermu nebo čajovna pod širým nebem. Na své si přijdou i milovníci pouličního umění, které zabaví více než deset buskerů.

Program na nádvoří Zbrojnice

O hlavní hudební program na nádvoří Zbrojnice se postará Barbora Poláková či Pam Rabbit, obě nominované na Anděla v kategorii zpěvačka roku, písničkář Michal Horák či slovenské DJ duo Malalata.

„Na pódiu se objeví i univerzitní MedicBand nebo česká kapela Celest & Charles se smrští funky a disca. Připravujeme ale také light nebo akrobatickou show a samozřejmě korunovaci letošního krále či královny majálesu,“ upřesňuje Martínek. Přízemí univerzitní knihovny bude patřit handmade zóně, výstavě či tatérům, chutě zasytí stánky lokálních podniků a o potěchu duše se postará swap knihovna a výstavy.

Majáles v areálu Letního kina Olomouc

Třetí den se majáles posune o pár stovek metrů dál do areálu Letního kina Olomouc, kde dojde na menší koncerty místních kapel, workshopy a filmovou projekci.

„Letňák patří neodmyslitelně ke studentskému životu, a proto jsme se rozhodli spojit síly s univerzitou pod hlavičkou majálesu a zahájit tak letní sezonu v areálu,“ dodává produkční letního kina Radka Rennerová.

Olomoucký majáles Univerzity Palackého

Olomoucký majáles UP je od roku 2009 organizován univerzitou jako jeden z posledních tradičních studentských majálesů. Za jeho organizací stojí oddělení marketingu a dvě desítky studentek a studentů napříč fakultami, pro něž jde o jedinečnou příležitost, jak získat praktické dovednosti z organizace velké kulturní akce.

Více informací naleznete ZDE 

 

Zdroj : Univerzita Palackého v Olomouci