Třetí největší český e-shop sídlí v Olomouci. Jeho zakladatel chce dětem ukázat vztah k technice

S více než třímiliardovým ročním obratem se společnost T.S.Bohemia řadí na třetí příčku mezi tuzemskými e-shopy, na Moravě je největší. Jedná se o náročnou a vysoce sofistikovanou činnost, na níž se ve firmě podílí okolo 190 zaměstnanců. K tomu má ale zakladatel společnosti Lubomír Pešák další velké aktivity. Jednou z nich je provozování unikátního muzea Veteran Arena, druhou třeba aktuální nabídka bezplatné akademie Veteran Areny, která by měla motivovat školáky k zájmu o technické vzdělávání. Jak ale Lubomír Pešák při setkání se zástupci vedení města a Okresní hospodářské komory Olomouc podotkl, bohužel bez valného zájmu ze strany škol.

Společnost T.S.Bohemia

Společnost vznikla už v roce 1994 transformací firmy Technický servis Lubomír Pešák / prodej výpočetní techniky/. Od roku 1994 se jmenuje T.S.Bohemia. Jde o rodinnou firmu, v jejím čele stojí bratři Lubomír a Bronislav Pešákovi. Z počátku se věnovala výrobě a prodeji vlastních počítačů. Byť firma i dnes produkuje vlastní specializované počítače a některá další digitální zařízení, jádro její činnosti spočívá v prodeji elektroniky a domácích spotřebičů, ale také jízdních kol, sportovního a outdoor vybavení, drogerie a kosmetiky a potřeb pro zahrádkáře či kutily. Momentálně její e-shop nabízí okolo 60 tisíc různých produktů.

Firma od začátku sídlí v Olomouci v Pavlovičkách, kde má jak kamennou prodejnu a výdejnu zboží, tak hlavně skladovací prostory. Vzhledem k rostoucímu obratu a potřebě držet krok s vývojem na trhu chce společnost už od roku 2014 rozšířit své zázemí. Jenže tady naráží na mimořádně komplikované stavební řízení i na změnu územního plánu.

„Když jsem v roce 2010 pozemek koupil, jednalo se o zónu průmyslu. Pak se územní plán změnil a můj pozemek je v lokalitě smíšené, což má bohužel velký vliv na to, jak řízení o stavbě moderní skladovací haly probíhá,“ říká Lubomír Pešák. Fakt, že se řízení vleče už sedm let, vypovídá o tom, že podnikat u nás není vůbec lehké. „Společníci nás už přesvědčovali, ať přesuneme sídlo firmy do Ostravy, kde je prostor. Bez kvalitního zázemí není možný další rozvoj,“ upozorňuje šéf firmy.

„Na působení pana Pešáka oceňuji i to, že se věnuje i dalším aktivitám, prospěšným pro společnost. Tou největší a opravdu unikátní je provoz Veteran Areny,“ zdůrazňuje primátor Olomouce Mirek Žbánek. Soukromé muzeum, zaměřené na nejlepší produkty tuzemského automobilového průmyslu, prozrazuje vřelý vztah Lubomíra Pešáka k dlouhé tradici technického vzdělání a dovedností českých konstruktérů a techniků. Právě proto se jeho muzeum, představující vozidla z jeho sbírky i sbírek jiných soukromníků, zaměřuje na moravské značky Wikov, Tatra či Zbrojovka Brno. „Pro srovnání tady máme ale i kolekci anglických sportovních vozů,“ dodává Lubomír Pešák. Vedle zhruba stovky vozidel v dokonalém stavu jsou ve Veteran Areně k vidění i historické motocykly, nejvíce od legendární americké značky Indian. Muzeum je ekonomicky ztrátové, byť ho před covidem navštívilo ročně asi 25 tisíc návštěvníků. Majitel jeho provoz dotuje z vlastních prostředků, díky úspěšnosti firmy T.S.Bohemia.

Projekt akademie

V souvislosti s vášní pro konstruktérství a techniku vymyslel Lubomír Pešák i projekt akademie, která by školákům umožnila získat vztah k historickým automobilům a k technice obecně. Během speciálních workshop, zaměřených na žáky základních škol, by se poutavou formou mohly děti dozvídat zajímavosti z historie automobilového průmyslu. „Velmi mě zklamalo, že na naši nabídku bezplatných návštěv reagovaly školy jen velmi vlažně. Telefonát s učitelkou, která se ptala po výstavě módy a nakonec rozhovor uzavřela s tím, že by žáky expozice nezajímala, mě opravdu rozčaroval,“ prozrazuje Lubomír Pešák. „V tomto ohledu se vám můžeme pokusit pomoct alespoň s propagací této myšlenky, kterou vnímám jako velmi dobrou a užitečnou,“ zareagoval primátor Žbánek.

Návštěva firmy T.S.Bohemia se uskutečnila v rámci setkávání vedení města s významnými olomouckými formami, jejichž činnost má i veřejně prospěšnou nadstavbu. Tato setkání se konají i díky dobré spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Olomouc.

 

Foto: Michal Folta