Test TP-Link Termostatické hlavice radiátoru Kasa Smart

Do naší redakce jsme dostali při vrcholící letošní topné sezóně k o testování novinku od známého výrobce TP-Link termostatické hlavice radiátoru s řídícím hubem Kasa Smart.

Rozbalení výrobku a instalace

Při využívání těchto termostatických hlavic máte dvě možnosti, jak je ve vaší domácnosti používat. První, a to ve své podstatě jednoduchý způsob je, vyměnit své klasické hlavice radiátoru a dosadit do termostatické hlavice Kasa Smart dvě tužkové baterie, které jsou součástí balení a ovládat tuto hlavici mechanicky. Tato varianta je možná pro domácnosti bez Wi-Fi sítě nebo pro domácnosti, které nemají zájem o inteligentní řízení teploty domácnosti na dálku.

Druhou variantou je zapojit hlavice do hubu, který je dodáván v starter kitu a radiátory ovládat pomocí chytré aplikace v mobilních zařízeních.

Termostatické hlavice radiátoru Kasa Smart

Instalace hubu a připojení do Wi-Fi sítě

My jsme zvolili druhou variantu s využitím inteligentního ovládání teploty v domácnosti. Rozbalíme starter kit a podle návodu pokračujeme stažením aplikace do mobilního chytrého zařízení, instalace hlavice probíhá také podle návodu, a to umístěním baterií pomocí jednoduchého nástroje, který je součástí balení a poté projdeme aktivací hubu a připojení první ho chytrého termostatu do hubu. Hub musíme ještě před připojením hlavic připojit do naší domácí Wi-Fi sítě. To jsme provedli, čímž jsme aktivovali dálkové ovládání celého systému pomocí mobilní aplikace.

Nastavení hubu a připojení termostatických hlavic

Potom pomocí nástroje restartujeme termostat, ten se rozbliká a připojíme ho v mobilním zařízení k hubu.  Potom podle šipek nasadíme na termostatu krytku a vidíme připojení do aplikace. Zde je postup stejný, pokud nechceme hlavici připojit k hubu a do okamžiku, až se nám objeví čísla teploty na hlavici, můžeme používat mechanickým způsobem a nastavovat na ní požadovanou teplotu, kterou chceme v bytě mít.

My jsme pokračovali dalšími kroky a celý byt čítající celkem tři radiátory, jsme osadili chytrou termohlavicí, zapojili do hubu, kdy během instalace vše proběhlo na první pokus bez problémů a měli jsme tak možnost zahájit testování. Ještě před zahájením testování jsme byli vyzváni k aktualizaci software, který proběhl rychle a spolehlivě.

Testujeme

Máme dvě možnosti:  a to buď  nastavit pevnou teplotu na mobilním zařízení na každý radiátor nastavit námi požadovanou teplotu a ta je pak automaticky dodržována, nebo můžeme využít variantu inteligentní ovládání. Tím si jednotlivou termohlavici naprogramujeme na určitou teplotu na určitý čas. Ve své podstatě to znamená, pokud využíváme obývací pokoj maximálně od 18. hodiny do 23. hodiny, nastavíme si na tuto dobu požadovanou teplotu a později nastavíme nižší, čímž celý proces automatizujeme. To stejné v ložnici, kterou využíváme většinou v nočních hodinách, a tak v denním čase nastavíme nižší teplotu.

Velkou výhodou je také možnost ovládání systému na dálku. Jelikož každá termohlavice současně měří teplotu v místnosti, můžeme pak zjistit na kolik chceme danou místnost vytopit a dálkově přidat či ubrat temperování například při návratu z dovolené nebo při cestě z práce a to v případě, že nevyužíváme inteligentní programování. Také tuto variantu můžeme používat – a my jsme to při testu využili –  na zjištění, zda topí hlavní kotel. Protože automaticky při poklesu teploty v místnosti hlavice zvýší průtok ohřívané vody v radiátorech a teplotu udržuje, když zjistíme, že nastavená teplota je podstatně nižší, identifikujeme výpadek kotle.

Závěrem

V dnešní době i s ohledem na geopolitickou situaci se snaží ještě více každá domácnost hospodárně využívat všechny dostupné tepelné zdroje. Tento systém regulace vytápění poskytuje  možnost efektivně využít bez větší námahy regulaci topení. Každý známe ze svého života, že zaspíme a narychlo se vydáváme do zaměstnání a při dosednutí do vlaku či auta si vzpomeneme, že jsme zapomněli ztlumit topení. V takové situaci není nic jednoduššího než si otevřít aplikaci a topení na dálku ztlumit. Dalším vzorovým příkladem může být maminka s dětmi na dovolené u babičky, tatínek sám doma a je vyslán na neplánovanou služební cestu. Jednoduše na dálku ztlumí v celém domě topení a odjede. Během této cesty manželka zavolá, že se vrací dříve než bylo plánováno a manžel na dálku zatopí v bytě. Během našeho testu jsme byli velice spokojeni a je více než reálné, že si uvedené hlavice na další topnou sezonu pořídíme.  

Více informací naleznete ZDE