Stíhací letoun Hawker Hurricane našel svůj nový domov v Praze na letišti Točná.

Stíhací letoun Hawker Hurricane, na kterém za 2. světové války létali českoslovenští piloti, našel svůj nový domov v Praze na letišti Točná.

Skupině leteckých nadšenců, kteří se pohybují kolem Leteckého Muzea Točná se podařilo získat a posléze zrekonstruovat vzácný exemplář, který doplní sbírku muzea. Byl to právě letoun Hawker Hurricane, který pomohl vyhrát leteckou bitvu o Anglii. Po náročné rekonstrukci v Belgii bude letoun létat v denním zbarvení československého leteckého esa gen. Karla Kuttelwaschera, tak aby připomněl odkaz našich pilotů, kteří pomohli rozhodnout bitvu o Anglii.

S letounem budou létat čeští piloti Jiří Horák, Petr Pačes a Radim Vojta.

„Letoun bude k vidění na Točné ve dnech otevřených dveří,“ říká Jiří Horák, který za Letecké Muzeum Točná projekt Hurricane realizoval. „Budeme se účastnit i leteckých dnů a veřejných vystoupení, abychom připomínali odkaz československých letců RAF za druhé světové války, odkaz těch, co válku přežili i těch co nedoletěli.“

 

Karel Kuttelwascher

Brigádní generál Karel Miloslav Kuttelwascher, zvaný “Kutt” byl československý válečný pilot, který byl v Royal Air Force přidělen k 1.stíhací peruti s letouny Hurricane a také létal při nočních útocích na nepřátelské bombardéry, kde zaznamenal nejvíce svých sestřelů. Kromě Hurricanů, pokračoval u 23. perutě v nočních letech s letouny Mosquito. S celkem 20 jistými vítězstvími je naším nejúspěšnějším stíhačem. V květnu 2000 byl in memoriam povýšen na brigádního generála.

 

Hawker Hurricane

Hurricane byl zařazen do služby RAF v roce 1937 a ve své službě prakticky v každé bitvě během druhé světové války. Hurricane s označením IV začal sloužit v roce 1943. V současné době je z původně vyrobených 14 583 kusů letuschopných méně než 15 letounů a jeden poslední ve verzi Mk.IV.

Na letounu ve zbarvení BE150 létali i českoslovenští piloti Josef Dygrýn, Václav Kopecký, Bedřich Krátkoruký a Otto Pavlů.

Letecké muzeum Točná

Skupina leteckých nadšenců, kteří provozují a udržují v letuschopném stavu sbírku historických letadel na pražském letišti Točná. Ta v rámci dnů otevřených dveří, nebo veřejných vystoupení létají, aby i nadále připomínala odkaz našich předků. A to vše bez dotací, či jediné koruny z veřejných prostředků.

Hurricane bude vidění každý Den otevřených dveří, poprvé 10.7.!

 

Hawker Hurricane

Hurricane byl zařazen do služby RAF v roce 1937 a od začátku druhé světové války létal v osmnácti letkách. Dosáhl věhlasu svou rolí v Bitvě o Británii, nicméně Hurricane pokračoval ve své službě prakticky  v každé bitvě během druhé světové války. Hurricane s označením IV začal sloužit v roce 1943. Byla to útočná verze proti pozemním cílům se čtyřmi kanóny 20mm. Označení Mk.IV byla osazena motorem Merlin 24 nebo 27, optimalizovaný pro provoz v horkém podnebí a třílistou vrtulí. Tato verze byla také osazena novým křídlem, které mohlo nést dvě bomby, osm „60 pounder“ raket, nebo 40-milimetrový kanón podle potřeby. Celkem bylo vytvořeno 794 kusů této verze, plus přestavby z jiných verzí.

V současné době je z původně vyrobených 14 583 kusů letuschopných méně než 15 letounů a jeden poslední ve verzi Mk.IV.

14. června  2021 v podvečerních hodinách letoun Hawker Hurricane slavnostně přistál na letišti Točná. Příletu se zúčastnili zástupci  rodin pilotů RAF a zástupce britské ambasády.

 

Rozpětí 12,19 m
Délka 9,81 m
Výška 3,99 m
Plocha křídla 23,93 m2
Hmotnost prázdného stroje 2 369 kg
Vzletová hmotnost 3 900 kg
Maximální rychlost 505 km/h
Cestovní rychlost 344 km/h
Dostup 10 973 m
Dolet 1 400 km
Pohonná jednotka Rolls-Royce Merlin 24
Výkon 1 640 HP/1 222 kW
Spotřeba 135 l/h
Kapacita nádrží 440 l
Počet pasažérů 1 pilot

Zdroj : Letiště Točná

Foto: Cysnews.