Staré přísloví říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“

Bezinka, kozičky, smradinky, kašička, psí bez, babulka, bez s hnědou duší, keř čarodějný, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, strážní strom, strom velké Bohyně a mnoho dalších lidových názvů má bez černý.

Tento všeobecně známý keř nacházíme podél cest, na okraji polí, na vlhkých místech s dostatkem dusíku. Své okolí zdobí hned dvakrát do roka. Na přelomu května a června rozkvete žlutobílými květy intenzivní vůně, na podzim zdobí černé plody bobule bezinek.

Černý bez má blahodárný účinky na naše zdraví. Je účinným bojovníkem při nachlazení a chřipce. Pomáhá při bolesti v krku a chřipce, podporuje pocení, významně posiluje imunitní systém. Bez má známé protizánětlivé a antibakteriální účinky. Obsahují mnoho vitaminu C a A

Plody bezinek obsahují:

vitamín C a B
 ovocné kyseliny
 etérické oleje (nacházejí se v květech)
antioxidanty

Při přípravě čajů, sirupů, medu a dalšího dejte pozor, aby na květech nebyli mšice. Na druhou stranu dbejte, abyste z nich neoklepali moc pylu: právě ten dodá chuť sirupu nebo džemu

 

Čaj z květů bezu:

Čaj z květů je močopudný, dokáže snížit horečku, vyvolat pocení. Působí také proti bolesti svalů a kloubů. Sušený květ černého bezu můžeme kombinovat třeba s květem lípy.

Bezový sirup:

30 – 40 bezových květů zalít 2 litry vody a necháme přes noc (jen asi 8-10 hodin). Nádobu s bezem nezakrýváme. Ráno scedíme, květy vymačkáme a přidáme 1 kg třtinového cukru a šťávu z 1 citronu nebo 1 pomeranče. Pozvolna povaříme asi 15-20 minut (do doby, než bude sirup průhledný). Horké naléváme do lahví a uzavřeme. Sirup vydrží půl roku, při uskladnění na chladném místě. 

 

Med z květů černého bezu: 

30 – 40 květů, 1 citron pokrájený na kolečka povaříme v 0,75 litru vody 10 minut, necháme do druhého dne. Druhý den scedíme, přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do zhoustnutí.

Foto: MP cysnews