Správná péče o kotě

Pokud se chystáte osvojit si malého kočičího kamaráda, je třeba se na nový přírůstek do rodiny pořádně připravit. Kotě by totiž k životu mělo mít ty správné podmínky včetně kvalitního stravování, aby z něj vyrostla silná zdravá kočka nebo statný kocour. Na co si dávat pozor?

Kotě potřebuje kamaráda

Kotě se zpravidla pořizuje od 13. týdne po narození, kdy přechází od kojení k pevné stravě. Pokud totiž oddělíte kotě od matky dříve, hrozí pak při přechodu na pevnou stravu vážné žaludeční problémy.

 

Jestliže si pořizujete kotě do osmi měsíců věku, bude lepší vzít si rovnou koťata dvě. Zatímco pes se dokáže dobře zabavit při hře s člověkem nebo s hračkou, kočka má přece jen svůj svět. Nejlépe si tak rozumí s další kočkou, a to se stejně starou. Ideální tak je pořídit si rovnou kočičí sourozence. Koťata se spolu zabaví a díky tomu se zmírní i rizika případného poškození bytu, které kočka o samotě ze stesku a nudy může způsobit.

Zdravá strava pro kotě

Vzhledem k tomu, že koťata rostou dokonce desetkrát rychleji než děti, je třeba se v prvních měsících jejich vývoje zaměřit hlavně na kvalitu výživy. Kočičí strava tak musí být bohatá na vitamíny a minerály. Nezbytný je především vitamín A, taurin a polynenasycené mastné kyseliny. Krmivo pro kotě by také mělo mít vysoký obsah živočišných bílkovin a trochu uhlohydrátů. Nedoporučují se však produkty s obsahem jater, protože jsou pro kočky příliš energeticky vydatné.

 

Protože mají koťata malý žaludek, je nutné je krmit několikrát denně v menších dávkách. Opravdu malé kočky se tak krmí denně až šestkrát. Vhodné jsou v tomto případě kapsičky s vysokým obsahem masa nebo speciální mléko pro kočky. Později už se může přidávat i granulovaná strava. Doporučuje se také tyto granule změkčit vodou nebo masovým vývarem, protože tak do kočky dostanete více tekutin. Rozhodně se ale vyvarujte krmení klasickým mlékem. Obsahuje laktózu, která je pro kočky špatně stravitelná.

 

Od šesti měsíců už kotě krmte jen třikrát denně, dospělou kočku pak dvakrát denně. Kočky by přitom měly mít k dispozici i misku s vodou. Nerady však pijí hned vedle místa, kde jedí. Ideálně je tak pro ně nějaká malá speciální fontánka pro vodu.