Spotřebitelský test: CARNEO Combo 9600 – navigace a kamera do auta

Do naší redakce jsme dostali k otestování systém, který využijete ve vozidlech,  jenž nejsou vybavena couvací kamerou a kamerou kopírující jízdu a ani současnými dotykovými obrazovkami. Získáme tak plnohodnotné rozšíření vozidla.

Rozbalení a instalace

Výrobek dostanete v úhledné větší krabici s českým návodem. Po prostudování průvodních informací umísťujeme hlavní panel pomocí samolepících držátek s magnety na horní část palubní desky. Pomocí kabelu vedoucího skrz automobil umístíme zadní couvací kameru také pomocí oboustranně lepící pásky na zadní sklo. Napájení zařízení je prostřednictvím zásuvky zapalovače. Ještě je třeba zapojit navigační modul. Můžeme při plnohodnotném používání vložit také kartu na záznam jízdy a současně i SIM kartu.

Testujeme CARNEO Combo 9600

My jsme provedli s tímto zařízením test a záznam jsme ukládali na SD kartu. SIM kartu jsme do zařízení nevkládali. Při našem testu jsme kladli důraz na využití kamer zařízení a to z důvodu, že naše vozidlo nebylo vybaveno tímto systémem. Byť se jedná o relativně nový vůz, nebyl vybaven ani dotykovou obrazovkou.

Toto zařízení v sobě také zahrnuje navigační systém Signic, který dlouhodobě používáme v mobilním zařízení a tudíž můžeme z naší více než pětileté zkušenosti konstatovat, že se jedná o jeden z nejkvalitnějších navigačních modulů. Pokud jej pravidelně aktualizujete, dokáže vás provést doslova každým koutem Evropy.

Můžeme zde využít i propojení vozidla přes Bluetooth. Nechceme zde vyjmenovávat všechny možnosti zařízení, protože to si každý uživatel prověří při vlastním použití. Chceme však upozornit, že v současné době je na trhu mnoho vozidel, která nejsou stará a přesto v sobě nezahrnují systém dotykových obrazovek. Právě v tomto spatřujeme velký přínos tohoto zařízení. Za relativně dobou cenu získáme přínosný bezpečnostní prvek, který umožňuje sledovat provoz před sebou a zároveň i provoz na sebou. To zjistíme, když si přehráváme záznamy z jízdy, že jsou současně zaznamenávány videa z přední kamery a zadní kamery.

 

Pokud nechceme vkládat SIM kartu, můžeme propojit mobilní telefon hotspotem s tímto zařízením a zařízení se takto může aktualizovat a získávat informace z internetu. Jednoduše a stručně posuneme jakýkoliv automobil do stavu technické vybavenosti, který je vyžadován od současných uživatelů. Dále spatřujeme velkou výhodu v zaznamenávání jízdy v době, kdy dochází k mnoha dopravním nehodám a policie využívá záznamy z palubních kamer k vyšetření nehody. Potom nám může tato investice v řádech několika tisíců zachránit možná statisíce a možná dokonce odvrátit hrozbu trestněprávní odpovědnosti.

Závěrem

K testování zařízení jsme se zprvu stavěli trochu skepticky, protože vždy se objeví na trhu převratná novinka a potom zjistíte, že to tzv. nefunguje. Zde jsme se naopak přesvědčili , že se jedná o kvalitní výrobek, který během našeho krátkodobého testu nás přesvědčil o funkčnosti. Dovedeme si představit, jak potěší některé řidiče, kteří v současné době si nemohou pořídit nový vůz a chtěli by využívat právě těchto funkcí jako je navigace, kamery, bezpečnostní systémy ADAS. Zařízení CARNEO Combo 9600 funguje také jako multimediální přehrávač.

Více informací naleznete ZDE

Ze stránek výrobce :

Parkovací režim

Automaticky zahájí nahrávání, pokud zařízení detekuje pohyb před vozidlem nebo senzor G detekuje náraz vozidla, když je vozidlo zaparkováno.

G senzor

G-senzor,  který dokáže snímat změnu akcelerační síly.  Použití senzoru G v autokameře není k přepínání displeje na obrazovce, ale místo toho se používá k detekci nerovností během jízdy, jako je dopravní nehoda, tvrdá brzda nebo vloupání do auta. Palubní kamera CARNEO Combo 9600 se zabudovaným G senzorem usnadňuje pojistné události po dopravní nehodě.Když vestavěný G senzor detekuje náraz, začne nahrávat, automaticky uzamkne aktuální soubor a uloží jej do samostatného souboru pro pozdější zobrazení a stažení.

Ještě užitečnější je mít vestavěný G senzor pro monitorování parkování. Pokud je CARNEO Combo 9600 připojeno k pojistkové skříni vozidla, může vozidlu poskytnout službu monitorování parkování 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Funkce zabezpečení služby ADAS

Integrace dvou ochranných systémů pro řidiče. Systém LDWS varuje před situací, kdy nekontrolovatelně opustíte jízdní pruh. Kamera sleduje dráhu vašeho vozidla a porovnává ji s namalovanými jízdními pruhy na silnici – pokud vozidlo nekontrolovatelně vybočí z jízdního pruhu, spustí se alarm. Systém FCWS varuje řidiče před rizikem kolize. Kamera analyzuje dráhu vozidla, vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla a potřebnou vzdálenost pro bezpečné brzdění. Pokud se k vozidlu před vámi přiblížíte nebezpečnou rychlostí, spustí se alarm.

Dálkové monitorování vozidel

Můžete mít přehled o svém vozidle, ať jste kdekoli. Prostřednictvím mobilní aplikace Car Keeper obdržíte fotografii a krátké video na svůj mobilní telefon v případě kolize vozidla, informaci, kdy je vozidlo nastartováno, nebo pokud G senzor detekuje otřes. Umožňuje také zaznamenávat a zobrazovat trasu vozidla na mapě, včetně jeho aktuálního pohybu v reálném čase.