Rozhovor se známou módní návrhářkou Natali Ruden

Navštívila jsem paní Natali Ruden jednoho podzimního dne v jejím butiku  v Dlouhé ulici v Praze. Přestože situace spojená s opatřeními v souvislosti s koronavirem, nepřeje společenských aktivitám a neumožňuje pořádat módní přehlídky představující nové kolekce a nápadité modely,návštěva butiku a setkání s paní Ruden proběhlo v příjemné atmosféře navozující příslib lepších časů.

Hned na začátku se Vás zeptám, jak Vás napadlo stát se módní návrhářkou, co Vás k tomu přivedlo?

Já jsem vlastně vyrůstala v zákulisí módních přehlídek, protože moje maminka byla a je módní návrhářkou. Takže jsem tuto práci sledovala prakticky od narození. Ale asi až do patnácti let jsem neplánovala být módní návrhářkou, věnovala jsem se aktivně sportu – konkrétně tenisu a myslela jsem, že budu pokračovat v této kariéře nadále. Ale potom přišel okamžik, kdy jsem pochopila, že se chci věnovat módnímu návrhářství, přestože jsem k tomu nebyla připravována. Vůbec jsem například nekreslila. Většinou lidé, kteří se chtějí věnovat návrhářství, mají vystudované výtvarné školy. Ale díky svému úsilí jsem za krátkou dobu přípravu zvládla. Měla jsem učitele kreslení a každý den jsem se studiu věnovala a díky tomu jsem složila zkoušky na vysokou školu designérskou. A tak začala moje kariéra módní návrhářky.

Zde bych navázala dotazem, jaké předpoklady musí mít člověk, aby se stal dobrým módním návrhářem.

Prvním předpokladem je, že máte kreativní myšlení a že máte talent. Ale samozřejmě to nelze předem zjistit. Existují nadaní lidé, někteří malují od dětství a mají k tomu vztah, ale je možné k tomu přijít i později. Jediný způsob, jak to zjistit je, že si to musíte zkusit. I bez talentu je možné v této branži pracovat, ale nikdy nedosáhnete velkého úspěchu. 

Zajímalo by mne, jak jste začínala a co všechno předcházelo otevření tohoto krásného butiku v Dlouhé. Kolik kolekcí jste navrhla.

Tento butik je již mým třetím v Praze. Začínala jsem v Galerii módy, Heleny Fejkové. Do Prahy jsem přivezla již svoji hotovou kolekci, kterou jsem měla možnost předvést na tehdy velmi prestižní přehlídce s názvem Elegance v divadle Karlín. Na vaši otázku, kolik jsem vytvořila modelů mohu uvést, že nedávno jsme dělali menší revizi našich uložených návrhů. Upřímně, mne samotnou překvapil ten počet, protože se jedná o tisíce. Takže modelů bylo opravdu hodně.

Z čeho čerpáte inspiraci pro svoje modely, z čeho vycházíte?

Během studia nás samozřejmě na škole učili, jak sestavovat kolekci, jak hledat inspiraci a podle čeho vybírat materiály. Prostě určitý postup, jakým módní návrhář pracuje. Ale právě zde se projevuje talent, když přicházejí nápady. Je to něco daného. Já se například hodně zajímám o výtvarné umění, zajímám se o architekturu, sledují módní směry, a to tvoří v mé hlavě určitý základ podnětům. Ale inspirace samotná přichází naprosto nečekaně, je to sice výsledek nějaké celoživotní přípravy, ale nápad pak přijde sám, jak se říkává, člověka políbí múza. Potom následuje úvaha, jak rozpracovat dané téma, tedy jak ho zajímavě pojmout a dovést  do zdárného konce. Myslím, že u módního návrháře zhruba 50% tvoří talent, 25% precizní práce a 25 % umění vycházet při realizaci se všemi zúčastněnými. Je velmi důležité najít si svůj cíl a jít za ním.

Mně se na Vašich modelech líbí, že jsou nápadité a podle použitého materiálu je znát, že jsou zároveň příjemné na nošení, že se v nich žena cítí dobře. Jak toho dosahujete, vybíráte speciální materiály, nebo máte osvědčené dodavatele?

Během těch let jsem si samozřejmě již vytvořila okruh dodavatelů. Každým rokem jezdím na veletrh do Paříže, jsem velice ráda, že i letos se nám podařilo na tento veletrh dostat, bylo to v únoru a tedy ještě dříve, než přišel koronavirus. Tam tedy hledám materiály. Zároveň mám okruh firem, od kterých tradičně odebírám materiály. Samozřejmě myslím vždy na to, aby model byl velmi dobře provedený, protože se při realizaci soustřeďuji hlavně na kvalitu práce. Neopomíjím ani ekologičnost materiálů, je důležité, aby byl dobře zpracován z kvalitních vláken, aby byl přírodní. Na to kladu velký důraz. A právě to tvoří tzv. nositelnost. Obléknete-li si kabát z kašmíru, hned cítíte, v čem je rozdíl, stejně jako v létě šaty z hedvábí ničím jiným nenahradíte.

Důležitý je pro mne samozřejmě také střih. Příliš v tomto směru neuznávám stírání všech hranic, které představuje styl unisex. Jelikož jsem a cítím se být ženou, snažím se oblékat ženy, které se také chtějí cítit žensky. Vím, že někteří lidé se ve svém těle necítí dobře a dali by přednost jinému pohlaví, což je velmi složité a já to chápu, protože každý člověk má být sám sebou, ale ve svých modelech prostě realizuji svoje představy.

Jaký je rozdíl, když vytváříte svoje modely jako vlastní kolekci a tvorbou na zakázku, kdy k vám přijde žena, která už má určitou svoji představu.  V čem je ta práce jiná, jak to všechno funguje.

Pokud mne někdo vyhledá, tak už trochu ví, jaký mám styl. Prakticky z 99 % mi lidé důvěřují, ptají se na můj názor a já dělám návrhy. Při první schůzce se zeptám, jakou má zákaznice představu a pro jakou příležitost je model určen. Dále přihlížím k tělesným dispozicím a potom se navrhuje materiál a celkový návrh. V tom okamžiku je to moje představa, ale musí být samozřejmě opřena o představu klientky. Nevzpomínám si, že by se někdy stalo, že bychom se nepotkali v nějakém bodě.

Jak dlouho trvá, než se vytvoří zakázkový model, kolik zkoušek zákazník absolvuje?

Obvykle se jedná o tři zkoušky než je daný model hotový. Toto je v případě každé individuální zakázky. Pokud tvoříme kolekci do butiku, využíváme figuríny, které máme ve třech velikostech, abychom poskytli širokou nabídku modelů.

Dočetla jsem se, že jste v loňském roce vytvářela večerní róby pro finalistky Miss České republiky a že jste dokonce byla členkou poroty. Proto bych se v této souvislosti ráda zeptala, jestli jsou předem dány nějaké požadavky, které tyto modely mají splňovat, nebo máte zcela volnou ruku.

Nikdo mi předem žádné požadavky nedával. Mojí snahou bylo, aby celá kolekce působila uceleně, aby zároveň vystihla danou ženu a její postavu.  Nejedná se zde přímo o modelky, oblékáte mladé slečny, s výškovým rozdílem až 30 centimetrů a jejich tělesné proporce a dispozice také nejsou stejné. Každou z nich jsem samozřejmě chtěla co nejlépe vystihnout a zvýraznit. Zároveň bylo mým cílem dosáhnout toho, aby v okamžiku, kdy se všechny postaví vedle sebe do jedné řady, měla kolekce jednotnou ucelenou logiku a nepůsobila roztříštěně. V takovéto soutěži pracují také choreografové a vedoucí soutěže a řada dalších lidí. Moje část práce dopadla tak jak jsem si představovala, jako defilé pro soutěž krásy.

Ještě bych se zaměřila na Vaši zkušenost jako členky poroty. Zasedla jste v porotě této soutěže poprvé?

Já jsem byla v porotě již několikrát. Opakovaně jsem se účastnila soutěže Miss Česká republika, dále jsem 3 roky pracovala s Michaelou Maláčovou na soutěži Česká Miss a mnoha dalších. Dá se říci, že mám v této oblasti již určité zkušenosti.

Navázala bych otázkou, jestli máte stálý tým modelek, které předvádějí Vaše modely nebo spolupracujete s různými agenturami.

Začala bych tím, že každý rok se objevují a přicházejí nové modelky, ale řekla bych, že mám v zásadě stálý tým. Když se dívám zpátky na svoje módní přehlídky, tak zhruba 30 % modelek se obměňuje, ale základní tým zůstává. Jen několik modelek, s nimiž jsem spolupracovala řadu let, jako je například Andrea Verešová, která prošla mojí tvorbou nejvíce. Prakticky všechny Miss se předvedly na mých módních přehlídkách, dvakrát předváděly na mých akcích i Miss World, neobjevovaly se pouze naše modelky, ale i zahraniční. Vždy chci pro svoji Fashion Show vybrat ty nejvíce stylové ženy, top modelky toho daného okamžiku.

Vy sama jste velmi atraktivní žena předváděla jste někdy své modely na molu?

Ano, jako malá jsem předváděla na módních přehlídkách. Později už ne, ale vlastně na každém defilé se předvádím ve svém modelu. Zároveň vlastní modely sama nosím a tak je prezentuji i v každodenním životě.

Natali Ruden

Máte z každé své kolekce nějaký oblíbený model?

Samozřejmě, je vždy několik modelů, které se mi zdají být nejlepší a na které jsem nejvíce pyšná. Chci ale zdůraznit, že absolutně každý model je promyšlený, není vybrán náhodně a každý má v kolekci své nezaměnitelné místo. Všechny navrhuji sama a také je zkouším, takže do prodeje mohou jít pouze s ideálními parametry a jako nejpreciznější práce.

Mohu se Vás zeptat, když nepracujete, jak si nejlépe odpočinete? Co je Vaše oblíbená činnost, při které nejraději relaxujete?

Možná nebudu originální když řeknu, že nejvíce mne baví cestování. Velkou relaxací je pro mne příroda a také pobyt ve Spa Relax. Poslední dobou jsem s ohledem k současné situaci opět zařadila procházky Prahou. Díky tomu, že jsem žila dříve v centru, znám ji dobře, ale přesto procházky nábřežím nebo kolem Pražského hradu, nikdy nezevšední. Nesmím ale zapomenout na moji velkou lásku, bez které si toto vše nedovedu představit, a tou je kresba a malba.

Máte nějakou svoji oblíbenou destinaci, nějaké místo, kam se ráda vracíte?

Moje celoživotní láska je Paříž, tam jezdím stále. Na to město mám krásné vzpomínky, ráda poznávám zajímavá místa spojená se zajímavou kulturou. Ráda navštěvuji galerie. Výtvarné umění to je moje srdeční záležitost. V létě jezdím ráda k moři, tam se cítím dobře. Když jsem byla malá, až do svých patnácti let jsem právě u moře trávila několik měsíců v roce.  Voda a vzduch je část mého životního stylu.

Oblékají se, podle Vašeho názoru lidé v cizině jinak než u nás, nebo je styl oblékání podobný ve všech evropských zemích?

Určitě se styly liší. Češi jsou v oblékání obecně zdrženlivější. Každopádně mě těší, když vidím kolem sebe hezky oblečené lidi na ulici nebo v interiéru. Doufám, že u mladé generace se bude rozvíjet estetický vkus a rozhled – někdy působí dost uniformě. Pracuji na tom, abych udržela svůj styl a třeba příslovečnou kapkou ovlivňovala obrázek o oblékání v České republice. A člověk, který se ve svém oděvu cítí dobře, pěkně vypadá a hezky se chová, působí na své okolí pozitivně.

Můžete prozradit, co připravujete v nejbližším období.

Letos jsme připravovali dvě velké akce. Jedna z nich se měla konat tento týden v Národní galerii. Měla mít nádech až mírně extravagantní. Bližší informace o této nové kolekci ale nechci prozrazovat. Bohužel, dnešní situace neumožňuje tyto velké přehlídky pořádat, proto se zaměřujeme hlavně na práci s klienty. Připravujeme propagaci i na sociálních sítích a rozvíjíme prodej online. Přesto, že každý náš model je originál, může si zájemce model zakoupit i touto formou. V online katalogu jsou samozřejmě fotografie a všechny potřebné informace: od materiálu a velikosti po rozměry.

Díky týmu lidí, které mám kolem sebe a kteří umí a mají rádi svoji práci, současnou situaci zvládáme. Těším se, až se doba uklidní a umožní nám zase vést normální život. Pro mě je důležitá tvůrčí činnost a především odezva, kterou vnímám a která mě i posouvá dál. Když přijde tisíc lidí na módní přehlídku a já projdu na defilé a vidím, že lidem se líbí co dělám a jsou spokojeni, je to pro mne nesmírně důležité a jsem spokojená i já.

 

Natali Ruden

Děkuji Vám za rozhovor a budu moc držet palce,aby se situace co nejdříve zlepšila a mohli jsme se zase těšit na představení Vašich nových kolekcí na předváděcích molech.