Robotický vysavač Mamibot EXVAC680S dokáže udržet váš byt v dokonalé čistotě

Do redakce jsme dostali k testování robotický vysavač Mamibot – model EXVAC680S.

Robotický vysavač Mamibot – model EXVAC680S.

Tento inteligentní pomocník se stal rychle součástí naší domácnosti.  Po zapnutí vás tento chytrý robot pozdraví a příjemný hlas vám oznámí, že je rád, že vám může pomoci. Mamigbot má kulatý tvar, a to mu umožňuje jemným „trkáním“ se seznámit s prostředím v místnosti a potom se už sám dá do pohybu a opakovaně přejíždí po zmapované a zapamatované trase, než místnost dokonale vyčistí i na nepřístupných místech. Když jsme ho potom v průběhu dalších dní opět umístili do místnosti,, místnost už měl zmapovanou a rychle si našel zapamatované trasy a suverénně se zde pohyboval už bez seznamovacího jemného narážení. Velmi jsme ocenili, že se dokázal dostat tam, kam je to při běžném vysávání či vytírání obtížné, tedy pod skříňky a poličky a do všech koutů místnosti. Občas si během své práce udělá malou pauzičku, jako by se potřeboval zamyslet a rozhlédnout, kam má jet. Musíme přiznat, že jsme Mamibota přijali rychle za nového člena domácnosti ale  než jsme si na sebe v prvních dnech zvykli, sledovali a hlídali jsme ho, aby někde nespadl nebo neuvízl.

 

Nabíjecí stanice

Umístili jsme nabíjecí stanici ke stěně a zapojili do zásuvky. Mamibot si zapamatoval pozici „domečku“ a sám se dokázal vrátit, příjemný ženský hlas, jaký známe například z navigace v autě, nám oznámil, že zahajuje nabíjecí mód. Bíle svítící ikona vypnout/zapnout v horní části přístroje se rozbliká, což indikuje nabíjení. Když je nabíjení dokončeno, ikonka vypínače přestane blikat.

 

Mopovací funkce a použití dálkového ovládání

Překvapilo nás, že mopovací funkci nelze využít na koberci. Návod k obsluze doporučuje před zahájením procesu čištění koberec srolovat. Než jsme zjistili, že je třeba tomuto požadavku vyhovět, Mamibot najel na koberec, zastavil se a ikona vypínače na horní části přístroje se rozsvítila červeně. Ihned jsme ho dálkovým ovládáním vypnuli a koberec stočili.

Mamibot není určen k práci ve vlhkém prostředí, nelze ho tedy použít k úklidu koupelny. Nemá být ani vystaven slunci.

Předtím než Mamibot zapneme a pustíme po místnosti, je třeba zajistit, aby se dostal všude bez rizika uvíznutí. V našem případě to znamenalo především odstranit z podlahy kabely, aby se do nich nezapletl. Návod k obsluze také upozorňuje, že si robot automaticky vymaže z paměti všechny trasy a místnosti, které si zmapoval, pokud s ním budeme během jeho činnosti manuálně pohybovat nebo mu měnit trasu pomocí dálkového ovladače.

Úskalím našeho bytu byl 5 cm vysoký schůdek mezi jídelnou a kuchyňským koutem. Aby Mamibot při úklidu jídelny ve snaze přesunout se do kuchyňky nespadl, vzpomněli jsme si na naše zkušenosti s malými dětmi, a cestu do kuchyňky jsme mu zatarasili deskou z tvrdého kartonu. Tím jsme zabránili jeho spadnutí ze schůdku a on se nám odměnil tím, že se dostatečně dlouho věnoval důkladnému čištění jídelny, kdy několikrát přejížděl sem a tam po zvolené trase, zajížděl pod komodu a pod poličku, vyjel a „rozhlédl“ se točivým pohybem a zase se na místo vrátil, dokud nevysál všechen prach i ve vzdálených koutech pod komodou.

 

 

Na dálkovém ovladači lze stisknutím příslušného tlačítka nastavit dva módy čištění :

  • Smart cleaning – při tomto modu se robot pohybuje po místnosti „cik cak“
  • Edge Cleaning – při tomto modu robot objíždí po obvodu místnosti

Na dálkovém ovladači lze také nastavit sací režim – tedy zvolit mezi normálním a turbo výkonem.

 

Při využití aplikace můžeme na mobilním telefonu sledovat aktuální stav úklidu včetně pohybu vysavače po místnosti. Jakmile je jednou vysavač připojen na WIFI, zapamatuje si ji a sám si ji najde. 

Stiskem příslušného tlačítka je možné také nastavit režim vytírání podlahy. K tomu je však třeba vyměnit nádobku na prach za nádobku na vodu,  naplnit ji vodou a pomocí suchého zipu na ni připevnit mopovací tkaninu. Při nabíjení je však třeba nádobku s vodou odstranit.

Než jsme využili režim vytírání podlahy, nasadili jsme na přístroj dva boční kartáčky připomínající vrtule a tyto dokonale vymetly veškeré nečistoty z koutů i míst pod nábytkem. Potom jsme vyměnili nádobku na prach za nádobku na vodu s mopovací tkaninou a začalo vytírání.

 

boční kartáčky

 

vytírací nádobka s mopovací tkaninou

Více informací naleznete ZDE