Recept na dobré zdraví: Během podzimu pijte kyselinu

Samozřejmě, ne ledajakou, ale kyselinu hyaluronovou. Tato tělu vlastní kyselina totiž dokáže divy nejen s vaším vzhledem, ale také s celkovým zdravotním stavem. Vnitřní užívání kyseliny hyaluronové je zárukou podpory imunity, což je na podzim více než žádoucí.

 

Od té doby, co kyselinu hyaluronovou (HC) v roce 1934 objevili a její charakteristiky popsali K. Mayer a J. Palmer, získala v medicíně a kosmetice své nezastupitelné místo. Ačkoli mnoho věcí kolem ní zůstává nejasných – například to, proč postupem let tělo přichází o schopnost produkovat tuto kyselinu -, její vlastnosti a účinky jsou popsané stále přesněji a opakovaně vědecky potvrzovány.

 

Ochránce nejen na podzim

Odborníci v otorinolaryngologických ambulancích ji například doporučují jako součást léčby nachlazení a ucpaného nosu, což je velmi aktuální i letos na podzim. „Vlastnosti kyseliny hyaluronové, jako je zvlhčující účinek, podpora samočisticí funkce sliznic nosu, protizánětlivý efekt, schopnost omezit usazování streptokoků skupiny A na sliznicích a podpora funkce přirozených obranných mechanismů sliznic dýchacích cest, z ní dělají vhodnou podpůrnou látku, kterou je dobré kombinovat s lokálními léky k léčbě nachlazení,“ tvrdí ORL lékařka MUDr. Jana Dubová.

Na formě záleží

Během chladných a vlhkých podzimních dnů užívání kyseliny hyaluronové dokáže nejen pomoci při rýmě a nachlazení a posílit imunitu, ale přináší úlevu i při problémech s močovými cestami a močovým měchýřem. Je to díky tomu, že zpevňuje tkáně. Aktivně obepíná stěny močového měchýře, čímž vytváří bariéru proti usazování škodlivých bakterií v močovém měchýři a chrání ho před šířením škodlivých bakterií do celé vylučovací soustavy.

 

Napijte se na zdraví!

Kdo zařadí užívání kyseliny hyaluronové na pití do svého životního stylu, určitě nic nepokazí. Naopak, může jen získat.

Například bude na podzim navzdory sychravému počasí, nedostatku slunečního záření a stále kratším dnům sršet energií, protože správně hydratovaný organismus je výkonnější a rychleji se regeneruje.

Jelikož kyselina hyaluronová se do velké míry podílí na schopnosti organismu odvádět z těla odpadní látky a poskytuje buňkám výživu, významnou měrou posiluje naši imunitu. A to je to, co tento podzim, kdy na nás číhá nepřátelský SARS-co-19, velmi potřebuje každý z nás.

Není divu, že také sportovci na kyselinu hyaluronovou nedají dopustit – svaly, klouby či kolena najednou nebolí a příval energie je evidentní. Tak na zdraví!