První ročník Dožínkové slavnosti na zámku Raduň

Ukázky historických předmětů i strojů spojených se sklizní, vázání snopů, povřísel, dožínkové koláče i cimbálová muzika – to vše přinese první ročník Dožínkové slavnosti na zámku Raduň. Národní zemědělské muzeum Ostrava spolu s Národním památkovým ústavem připravili v sobotu  od 11 hodin pro návštěvníky pestrý program.

Termín:

15. srpna 2020

 

Raduňské zámecké dožínky

Raduňské zámecké dožínky byly tradiční slavností, během níž přijímala od zaměstnanců velkostatku dožínkový věnec sama hraběnka Luisa z Blücherů, rozená princezna z Radziwillu. Dožínková slavnost v historických kulisách zámeckého areálu nabídne v sobotu 15. srpna od 11 hodin nejen tradiční průvod, ale i ukázky historických předmětů a strojů používaných při sklizni. „Kvůli hygienickým opatřením jsme museli odložit otevření ostravské pobočky Národního zemědělského muzea, takže Dožínková slavnost bude naší první velkou akcí. Chystáme ji už od jara, kdy jsme spolu s paní kastelánkou zaseli plodiny, a těšíme se na naši první sklizeň. A stejně tak se těšíme i na slavnostní otevření provozu muzea potravin a zemědělských strojů v Ostravě, které by mělo proběhnout v září,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Ostrava Ivan Berger.

Plakát

Dožnková slavnost na zámku Raduň

Návštěvníci si sami mohou vyzkoušet vázání snopů, povřísel či jízdu na slavnostním voze. Nebude chybět koncert cimbálové muziky v podání kapely Gizdi, tanec a dožínkové koláče. V programu si přijdou na své i rodiče s malými dětmi. „Nechali jsme se inspirovat tímto důležitým rituálem představujícím vyvrcholení zemědělského roku a ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Ostrava se od jara staráme o malé políčko, na němž pěstujeme staré odrůdy zemědělských plodin, jako například žito, luštěniny, kopr, zeleninu a další,“ říká kastelánka zámku Raduň Markéta Kouřilová.

Vstupenky

Vstupné do areálu 50 Kč platí i jako vstupenka do zámecké oranžerie, vstupné na koncert cimbálové muziky Gizdi 50 Kč.

Více informací naleznete ZDE