Proletět se stíhačkou L-39 Albatros? Jen pro odvážlivé

Legendární československý stroj L-39 Albatros je nově k dispozici pro všechny odvážlivce. Čtyři kilometry nad zemí okusí zájemci rychlost 750 km/h a během letecké akrobacie na jejich tělo bude působit přetížení až 5G. V České republice tento unikátní zážitek nabízí společnost Blue Sky Service na mezinárodním letišti v Brně – Tuřanech.

Provoz letounu zajišťuje rodinná firma kolem Pavla Veselého, zkušebního pilota a bývalého pilota Armády České republiky, který si koupí letounu L-39 splnil svůj sen. “V roce 2009 jsme začínali se zážitkovými lety s proudovým letounem L-29. Jsme patrioti a snažíme se létat na československých letadlech. Chtěli jsme něco ještě výkonnějšího, a tak jsme se rozhodli pro L-39,“ říká vyškolený technik údržby letadel Michal Veselý, syn Pavla Veselého. Proudový podzvukový cvičný letoun L-39 s registrační značkou OK-DDR byl v Aero Vodochody vyroben v květnu 1982. Až do září roku 1990 byl k dispozici pro orgány Vzdušných sil Národní lidové armády Německé demokratické republiky (NDR) a poté osm let sloužil při zabezpečování leteckého výcviku pro budoucí vojenské piloty v letecké škole v Bautzenu.

Většinu odbavených letů tvoří zákazníci zážitkové agentury Adrop.cz, která prodej letů v obou letounech L-29 i L-39 nabízí. “Přestože let stíhačkou nepatří mezi nejlevnější zážitky, je natolik exkluzivní, že je o něj velký zájem,” hodnotí potenciál nového zážitku majitel společnosti Adrop.cz Rostislav Peníška.

Let v  L-39 probíhá na letišti Brno – Tuřany. Celý zážitek trvá přibližně dvě hodiny, včetně nácviku nouzového opuštění letounu.