Příběhy z paddocku Mercedes AMG-Motorsport : Dvě velké události v Abú Dhabí

Když se sezóna F1 2023 chýlila ke konci velkolepým ohňostrojem v Abú Dhabí, Mercedes-AMG Customer Racing byl zaneprázdněn přípravami na 12hodinový závod na okruhu Yas Marina

  • Finále sezóny v Abú Dhabí: Napínavá bitva o druhé místo jde až do cíle
  • Finále IGTC: Sestava pro závod 12 hodin Perského zálivu v Abú Zabí zahrnuje sedm vozů Mercedes-AMG GT3

 

2023 Abu Dhabi Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

FINÁLE SEZÓNY V ABÚ DHABÍ: NAPÍNAVÁ BITVA O 2. MÍSTO JDE AŽ DO CÍLE

Abú Zabí bylo opět hostitelským místem pro finále sezóny F1. Během závodního víkendu byl zaznamenán nový rekord 170 000 diváků, kteří prošli branami závodu, obvyklých 4 700 reflektorů osvětlujících trať a velkolepý ohňostroj v cíli. Do 22. a závěrečného závodu šampionátu 2023 dělilo týmy Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team od nejbližšího rivala Ferrari v boji o druhé místo v Poháru konstruktérů pouhé čtyři body. O výsledku se rozhodlo až v 58. a posledním kole závodu, kdy šachovnicová vlajka spadla a vybuchl první ohňostroj. Měl to být šťastný konec pro George Russella, Lewise Hamiltona a tým.

Na cestě za zvednutím trofeje pro vicemistra však bylo několik ošemetných okamžiků. Tým provedl změny v nastavení přes noc po prvních dvou pátečních trénincích a ve třetím volném tréninku byl přiměřeně spokojen s vyvážením a rychlostí vozu. Jak je však v Abú Dhabí zvykem, kvalifikace i samotný závod jsou naplánovány na pozdější denní dobu, kdy se teploty na trati začnou ochlazovat. V těchto odlišných podmínkách se oba jezdci snažili najít vyšší výkon. George se kvalifikoval na čtvrtém místě, zatímco Lewis se nedokázal probojovat do Q3 a musel startovat z jedenáctého místa.

Mezitím se Charlesi Leclercovi podařilo zajistit si místo pro své Ferrari v první řadě na startovním roštu. Útěchou bylo, že Carlos Sainz se kvalifikoval na 16. místě. Zatímco George na startu ztratil jednu pozici, Lewis si připsal tři. Tým se rozhodl pro strategii dvou pit stopů pro oba jezdce a soustředil se na práci s pneumatikami v počátečních fázích Grand Prix. Leclerc na startu neúspěšně zaútočil na Maxe Verstappena, který startoval z pole position, ale pak se spokojil s druhým místem.

V závěrečných fázích se odehrála bitva tří jezdců mezi Leclercem, Sergiem Pérezem v Red Bullu a Georgem. Pokud by George skončil na 4. místě, znamenalo by to, že tým by měl stejný počet bodů jako Ferrari, přičemž Scuderia by obsadila druhé místo na základě vítězství v jediném závodě v Singapuru. Pérez, který předjel George i Leclerca, však dostal pětisekundovou penalizaci, která ho odsunula zpět za jezdce Mercedesu-AMG. George nejenže získal své desáté pódium v týmu, ale také mu zajistil druhé místo v Poháru konstruktérů s náskokem tří bodů před Ferrari.

 

IGTC: START ZÁVODU 12 HODIN PERSKÉHO ZÁLIVU V ABÚ ZABÍ ZAHRNUJE SEDM VOZŮ MERCEDES-AMG GT3

O víkendu 8. až 10. prosince se pojede závod 12 hodin Perského zálivu na okruhu Yas Marina v Abú Zabí jako finále sezóny Intercontinental GT Challenge 2023 powered by Pirelli. Vytrvalostního závodu se zúčastní celkem sedm vozů Mercedes-AMG GT3, včetně tří vozů Mercedes-AMG Performance. Mercedes-AMG GT3 #14 týmu Mercedes-AMG Team 2 Seas bude mít tři jezdce Performance: Maximiliana Götze (Německo), Julese Gounona (AND) a Fabiana Schillera (GER). Jules Gounon jde do finále jako lídr v hodnocení jezdců IGTC s osmibodovým náskokem před svým nejbližším soupeřem. „Mám velkou radost, že mohu závodit za 2 Seas Motorsport v Abú Dhabí,“ řekl 28letý jezdec. „Znám ten tým dobře, protože jsme spolu letos závodili v British GT. Podařilo se nám získat vítězství v závodě, několik dalších umístění na stupních vítězů a pole position. Měli jsme mnoho vzestupů a také několik pádů, ale vždy jsme dobře spolupracovali jako tým, což vedlo k tomu, že tým 2 Seas Motorsport vyhrál týmový šampionát. Opravdu se těším, až budu moci závodit společně se svými týmovými kolegy a přáteli Maximilianem Götzem a Fabianem Schillerem. Samozřejmě doufám, že odvedeme dobrou práci a zůstaneme ve hře o titul.“ Luca Stolz (GER) jde do finále se ztrátou 18 bodů a pouze celkové vítězství udrží jeho šance na titul naživu. V hodnocení konstruktérů je Mercedes-AMG Customer Racing na druhém místě se ztrátou devíti bodů na lídra.

Další dva vozy Performance nasadí tým Mercedes-AMG Team GruppeM. Ve voze se startovním číslem 99 budou Maro Engel (GER), Mikaël Grenier (CAN) a Luca Stolz jako další trojice jezdců Mercedes-AMG Performance. Mercedes-AMG GT3 #77 budou řídit Lucas Auer (AUT), Frank Bird (GB) a Lorenzo Ferrari (ITA). Brit a Ital si vysloužili příležitost soutěžit v závodě 12 hodin Perského zálivu během oficiálního testu mladých jezdců Mercedes-AMG ve Valencii. Tři vozy Performance (všechny Pro) a vůz #75 týmu SunEnergy1 Racing (Pro-Am) mohou bodovat v Intercontinental GT Challenge. Další vozy Mercedes-AMG GT3 nasadí týmy 2 Seas Motorsport, 7TSix a MP Racing. Závod odstartuje v neděli 10. prosince v 7:00 SEČ (6:00 GMT).

Sestava týmu Mercedes-AMG Customer Racing pro závod 12 hodin Perského zálivu v Abú Dhabí*:

* Změny na poslední chvíli vyhrazeny

 

Zdroj: Mercedes AMG-MOTORSPORT