Prague City Swim: Rekreační plavci se v září spojí pro dobrou věc. Registrace na závod jsou otevřené

Druhou zářijovou sobotu, 12. září 2020, ožije Střelecký ostrov už druhým ročníkem závodu Prague City Swim. Pacientská organizace Alsa zve rekreační plavce a milovníky paddleboardingu k účasti na unikátním závodě a jedinečné možnosti protáhnout tělo ve vodách Vltavy v centru Prahy. Zde jsou jinak plavání a jízda na paddleboardu kvůli lodní dopravě zakázány. Účastníci budou moci stejně jako vloni poměřit síly se zástupci z řad známých osobností a předních českých sportovců a především přispět na pomoc pacientům s amyotrofickou laterální sklerózou. Rodiny mohou na Střeleckém ostrově strávit příjemný den – kromě závodu samotného je připraven i bohatý doprovodný program.

 

Vybrané peníze pomohou pacientům

Myšlenkou závodu je podpora pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Jedná se o onemocnění, při kterém dochází k postupné ztrátě kontroly nad svaly, pacientům nakonec zůstává pouze pohyb očí. Úbytek sil probíhá při plném zachování psychických a mentálních schopností pacienta. Peníze, které se startovným a návštěvou akce podaří vybrat, poputují na pomoc českým pacientům s ALS. Budou použity na osobní asistenci, pomoc fyzioterapeuta a činnost koordinátorek multidisciplinárního týmu, který za pacienty dojíždí a diskutuje s pacienty a rodinou o individuálních a rodinných potřebách, pomáhá s návazností péče a předává informace o poskytovatelích zdravotní a sociální péče. Část peněz bude použita na nákup kompenzačních pomůcek do půjčovny pomůcek pro pacienty. „Nemoc postupuje mnohdy velmi rychle a než projde žádost pacienta o pomůcku administrativním řízením pojišťoven, často je už potřeba pacientů zcela jiná. Jednou z činností spolku Alsa je proto půjčovna kompenzačních pomůcek,“ Ing. Tereza Koucká, hlavní organizátorka závodu Prague City Swim.

 

Plav pomáhat, pádluj pomáhat!

Kolem Střeleckého ostrova je připravena závodní trasa v délce 1650 m. Méně zdatní plavci mohou zakusit trať o délce 600 m, děti mají před sebou 200 m. Závodník může použít při plavání libovolný plavecký způsob, případně šlapat vodu nebo splývat. Střelecký ostrov lze obeplout i na paddleboardu – a to jak samostatně, tak i na megaboardu ve skupince 5 až 7 osob. Hesly závodu je pro plavání „Plav pomáhat!“, pro paddleboard „Pádluj pomáhat!“ Cena startovného je do konce června 690 Kč. Pro děti je startovné 250 Kč. Pro účastníky závodu je připraveno zázemí – skříňky na odložení věcí a možnost využít sprchy po závodu. Každý závodník dostane při registraci rovněž balíček s ručníkem a kosmetikou. Samozřejmostí je i občerstvení pro závodníky po celou dobu konání akce. Pro případ chladnější vody bude na místě možnost zapůjčení neoprenu.

 

Podpora známých osobností

Mnoho účastníků jistě zláká možnost poměřit své síly ve Vltavě s profesionálními českými sportovci. Ambasadorkou závodu je česká znakařská jednička Simona Kubová. „Propojení plavání a podpory pacientů mi přijde skvělé. Pro pacienty s ALS je navíc plavání doporučováno, dává to tedy smysl. Většinou se pro dobrou věc běhá, jsem ráda, že je tu i plavecký závod a ráda ho podpořím. Doufám, že se 12. září uvidíme na startu s co největším počtem lidí,“ říká plavkyně Simona Kubová. Účast na závodu přislíbili i další sportovci, například bratři David a Tomáš Svobodovi.

 

Bohatý doprovodný program

Podpořit projekt City Swim však lze i bez závodění – zájemci mohou přijít na Střelecký ostrov fandit a užít si bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Stejně jako vloni bude pódium kromě vítězů jednotlivých kategorií patřit i kulturnímu programu. Hlavními účinkujícími budou David Kraus & Gipsy Brothers. Návštěvníci si budou moct užít také divadelní představení a sportovní a herní stanoviště na Střeleckém ostrově.

 

Navázání na tradici

„Loňský ročník Prague City Swim měl mezi závodníky skvělý ohlas. Mírná nepřízeň počasí závodníky neodradila a přišli podpořit pacienty s ALS v hojném počtu. Doufáme ale, že letos nám bude počasí přát a přijde daleko více lidí,“ říká hlavní organizátorka závodu. Prague City Swim navazuje na Amsterdam City Swim, který se poprvé uskutečnil v roce 2012 v kanálech holandského hlavního města. Následně se pak konal i v Londýně.  „Kromě podpory pacientů je cílem závodu zviditelnění onemocnění jako takového. Do širokého povědomí se onemocnění ALS dostalo více poprvé díky vir

 

 

TIPY:

Registrace do závodu zde: https://www.zsalsa.cz/cs/praguecityswim/registrace 

Sestřih z loňského závodu Prague City Swim: https://www.youtube.com/watch?v=H4nKtNjTnTs

– Na e-shopu Alsa lze pořídit dárkové poukazy na účast na závodu. Pacienty lze podpořit i koupí plecháčku s ilustracemi k závodu od Báry z Nikolajky: https://www.eshop.zsalsa.cz/