Poptávka po tepelných čerpadlech v posledních týdnech stoupá. Zákazníci řeší vytápění pro další topnou sezónu

Poptávka po tepelných čerpadlech teď stoupá, zákazníci se připravují na dotace – Stejná opatrnost s výběrem dodavatele jako u FVE je nutná i u tep. čerpadel – ČEZ Prodej garantuje dodávku do 3 měsíců, poskytuje slevu až 50 000 korun Kdo chce letos v zimě topit úsporněji, má nejvyšší čas začít řešit modernizaci svého vytápění. Poptávka po nových tepelných čerpadlech v posledních týdnech roste. ČEZ Prodej registroval v červnu více než dvojnásobek objednávek než v dubnu. Zákazníci chtějí být připraveni na novou topnou sezónu a letní měsíce jsou ideální dobou pro náhradu starého kotle.

Ačkoliv jsme teprve v polovině léta, je nejvyšší čas myslet na zimu

Domácnosti, které chtějí topit ekologičtěji nebo úsporněji ještě letos, by měly poptat řešení v následujících týdnech, pokud chtějí změnu zdroje stihnout včas. ČEZ Prodej, jeden z největších dodavatelů systémů vytápění na českém trhu, eviduje za červen dvojnásobnou poptávku tepelných čerpadel než v dubnu, o čtvrtinu v porovnání s květnem. Právě u tepelných čerpadel se očekává velký zájem: celostátně poptávka po nich loni poskočila oproti roku 2021 o více než 50 %, celkem si jich Češi pořídili přes 50 000 a obdobné počty se očekávají i letos. ČEZ Prodej nabízí technologická řešení šitá na míru jak rodinným domům, tak bytům nebo chalupám.

„Tepelná čerpadla nabízejí oproti starým plynovým kotlům až o 40 % úspornější provoz a oproti standardním elektrokotlům až o 60 %, navíc je lze efektivně kombinovat s fotovoltaikou a ohřevem vody. Stejně jako u fotovoltaik by si ale lidé měli dodavatele pečlivě vybírat: nekvalitní zařízení a odbytá instalace nejen zbytečně zvyšuje spotřebu čerpadla, ale také riziko větší hlučnosti a vibrací,“ říká ředitel nekomoditních služeb ČEZ Prodej Petr Ouška.

Celý proces pořízení tepelného čerpadla, od výběru dodavatele přes návrh nejvhodnějšího řešení a stavební přípravu až po instalaci trvá obvykle několik měsíců. ČEZ Prodej díky celorepublikovému působení, naskladněným součástkám a dostatku techniků nyní garantuje dodání nejpozději do 3 měsíců, tedy právě včas před novou topnou sezónou.

„Čím dříve se zákazník rozhodne, tím lépe, s blížícím se podzimem totiž poptávka pravděpodobně ještě poroste: již nyní začínají Kotlíkové dotace a od září budou přijímány i žádosti do programu Nová zelená úsporám, kdy bude podpořena i výměna starých plynových kotlů. Realizační kapacity se tak rychle naplní a termíny dodávek se mohou prodloužit,“ vysvětluje Petr Ouška.

Další parametry, které by si měl zákazník ověřit, jsou například dostupnost servisní péče či délka záruk na technologii i na instalační práce.

ČEZ Prodej pro letošní topnou sezónu doplnil svou standardní nabídku tepelných čerpadel typu vzduch/voda o monoblokové řešení, které nevyžaduje velké technické zázemí uvnitř domu, protože má jen venkovní jednotku. Aktuálně nabízí ČEZ Prodej na čerpadla zaváděcí slevu ve výši 50 000 korun. Díky spolupráci s renomovaným výrobcem dostává zákazník zároveň prodlouženou záruku. Pro majitele bytů s akumulačními kamny zase mohou být zajímavým řešením jednotky vzduch/vzduch, v podstatě klimatizace, které kombinují chlazení s topením. ČEZ Prodej tato čerpadla nabízí za 60 tisíc korun. S dotacemi z Nové zelené úsporám i s Kotlíkovými dotacemi zákazníkům pomůže a vyřídí veškerou administrativu.

Pořízení efektivnějšího zdroje vytápění je základním krokem k úsporám za energie, neméně důležité je ale jeho správné využívání a vůbec chování členů v domácnosti. ČEZ Prodej proto nabízí odborné poradenství v rámci své ČEZ Akademie, kde zájemci mohou získat od expertů fundované rady a návody, případně nalézt odpovědi na řadu praktických dotazů.

ČEZ Prodej nabízí domácnostem pro úsporu energií také fotovoltaické elektrárny. Vzhledem k nárůstu firem, které tuto technologii na trhu nabízejí, doporučuje zájemcům se při výběru dodavatele řídit jednoduchým desaterem, tak aby měli jistotu kvalitní dodávky a dlouhodobého servisu.

  • Prověřená historie dodavatele
  • Reference zákazníků
  • Transparentní náklady
  • Dostatek času na pročtení smlouvy
  • Přiměřené zálohy
  • Realistická návratnost
  • Osobní návštěva na místě
  • Kompletní balíček technologií
  • Individuální nabídka na míru
  • Zajištění kompletní administrativy

Zdroj: ČEZ