Novým ředitelem Dolních Vítkovic se stal Tomáš Šiřina

Do funkce výkonného ředitele zapsaného spolku Dolní oblast Vítkovice (DOV), který se stará o unikátní postindustriální vzdělávací areál a obdivované památky v ostravských Dolních Vítkovicích, dnes nastoupil Tomáš Šiřina. Zkušený manažer, který byl šéfredaktorem skupiny severomoravských a slezských Deníků vydavatelství Vltava Labe Press (dnes Vltava Labe Media) a v letech 2013 až 2020 vedl Studio Ostrava České televize, vystřídal ve funkci Petra Koudelu. Ten na začátku tohoto roku ohlásil svůj odchod do jiné pozice.

„Dolní Vítkovice jsou mimořádné místo, které výborně reprezentuje Moravskoslezský kraj a plní skvěle další funkce. Od té edukativní přes kulturní až po společenskou. Pokud to mohu posoudit, funguje DOV dobře. Současná doba nepřeje návštěvám v podobných zařízeních, takže se Dolní Vítkovice a jejich zaměstnanci musí co nejlépe připravit na moment, kdy se kulturní a ostatní podobná místa otevřou. Mým hlavním cílem je celý areál dál rozvíjet. Jsou tu ještě mnohá zatím nevyužitá místa, která lze do budoucna otevřít veřejnosti. Osobně bych byl rád, kdyby DOV přilákal i ty lidi, kteří tu dosud nenašli nic, co jim je blízké,” plánuje v nové pozici T. Šiřina.

DOV je kromě historické a architektonické hodnoty oceňován jako svého druhu největší zázemí pro neformální vzdělávání v ČR. Má se stát místem, kde budou k vidění supermoderní technologie pro udržitelný život – od nových způsobů výroby energií, „zeleného“ bydlení až po vodíková auta a hi-tech výrobky šetrné k životnímu prostředí a produkty, které Česko posouvají do světa. Současně bude místem pro relaxaci a pobavení Ostravanů. V roce 2019, který ještě nezasáhla omezení kvůli koronavirové pandemii, navštívilo Dolní Vítkovice 1, 675 milionu lidí. „Turisté DOV znají, mnozí zdejší tu ale ještě ani jednou nebyli a my chceme, aby DOV nebyl jen turistickou atrakcí, ale součástí širšího centra Ostravy a běžného života lidí,“ doplnil předseda dozorčí rady spolku DOV Jan Světlík.

Za dobu působení Tomáše Šiřiny ve vedení ČT Ostrava získalo zdejší studio několik ocenění. Po odchodu z veřejnoprávní televize se někdejší sportovní novinář věnoval privátním projektům – mimo jiné přípravě knihy o 100leté historii známého ostravského fotbalového klubu Baník, který je pro něj nejen profesní, ale i srdeční záležitostí.