Nepřikrmujte v zimě potravinami! Lákáte tím hlodavce

Stížnosti na přemnožené hlodavce zahrnují od počátku nového roku odbor životního prostředí v Olomouci. Důvod je zřejmý. Lidé přikrmují ptáky a volně žijící živočichy ve městě nespotřebovanými potravinami z domácností, další Olomoučané si následně stěžují na enormní výskyt hlodavců, které odložené jídlo láká. Některá místa v Olomouci kvůli tomu čeká deratizace za desítky tisíc korun.

Zvýšený výskyt hlodavců

Původně dobrý úmysl najít užitek pro potraviny, které lidem doma zbyly teď zejména po vánočních svátcích, a přilepšit ptákům i zvířatům, se mění v nežádoucí jev. Pracovníci odboru životního prostředí zaznamenali od začátku ledna už několik stížností. „Od počátku roku řešíme opět podněty na výskyt potkanů, holubů a na ukládání nespotřebovaných a prošlých potravin u kontejnerových stání, na zeleni, na okraji polí, březích Moravy i v blízkosti vodních ploch ve městě,“ popisuje za odbor životního prostředí olomouckého magistrátu vedoucí Petr Loyka.

Problémy pro město i volně žijící zvířata a ptactvo

Největší problémy odbor životního prostředí eviduje aktuálně v lokalitě ulic Lazecká a Kmochova. „Na základě stížností jsme také už v měsíci prosinci zajistili deratizaci na zelených plochách ulice Foersterova a mezi domy právě v ulici Kmochova. Taková akce stojí padesát tisíc a výsledek? Zbytky potravin znovu leží mezi keři a za kontejnerovým stáním, mističky s kousky masa, patrně pro bezprizorní kočky, jsou rozmístěny hned na několika místech,“ uvádí vedoucí odboru Petr Loyka. Neuvážené přikrmování však může podle odborníků volně žijícím živočichům způsobit vážné problémy, a magistrát stojí desítky tisíc korun navíc, které následně vynakládá na nutnou deratizaci městských pozemků. „Mnoho lidí si myslí, že zvířátkům to chutná, v zimě prospívá, a myslí si, že pomáhají myslivcům přikrmovat zvěř a co se nedá dát ptákům, rády zkonzumují jiná zvířata. Opak je ale pravdou. Je úplně jedno, zda se jedná o celozrnné či sladké pečivo, zbytky cukroví, kazící se ovoce a zeleninu, protože toto všechno způsobuje zvířatům i ptactvu závažné trávicí problémy. Dobrý úmysl se tak stává vážným rizikem,“ varuje vedoucí odboru životního prostředí Loyka.

Situace po Vánocích

 Ani vodním ptákům lidé rozhodně neprospějí odkládáním prošlých potravin, které břehy vodních toků ve městě proměňují ve skládky. Kupky pečiva všeho druhu na břehu pískovny Hamrys a na okraji navazujícího pole ve Slavoníně tam nyní leží v takovém množství, že to přítomné kachny nemohou zkonzumovat ani za několik dní. „To vše je ještě doplněno několika hynoucími vypuštěnými značně zesláblými vánočními kapry, kteří nemají šanci na přežití, protože koupit živého, zesláblého kapra, dát jej do vany a pak jej pustit do řeky či pískovny je to nejhorší, co je pro něj možné udělat. Takto v dobré víře zachráněné ryby stejně uhynou a jejich likvidace opět něco stojí,“ upozorňuje Loyka.

Jen v loňském roce magistrát za deratizaci potkanů a holubů na městských pozemcích zaplatil kolem půl milionu korun. Aktuální situace a přístup některých Olomoučanů naznačují, že tato částka na likvidaci zejména přemnožených hlodavců nemusí letos vůbec stačit.

 

Foto: Gerhard G. z Pixabay