Na spánek může mít vliv i výběr správné peřiny

Spánek je nejdůležitějším procesem našeho těla. Má vliv na schopnost učení, koncentraci, ale také na náš metabolismus a imunitu.

Vlivy prostředí a návyků na náš spánek

Přesto všechno právě spánek máme často ve zvyku odbývat pro další díl seriálu nebo pro pár dalších minut na sociálních sítích. Další věc je prostředí. Žijeme v době světelného smogu a i ten se na našem spánku nehezky odráží, stejně jako nevhodná teplota ke spánku. Jsou věci, které můžeme 100 % ovlivnit (například volba osvětlení v ložnici nebo koukání do monitorů / telefonů před spaním) a pak ty, které můžeme alespoň trochu vylepšit.

Do této kategorie patří například volba zatemňovacích závěsů do ložnice, které si poradí se světlem pouličních lamp, správné topení a větrání nebo volba ideální přikrývky, pod kterou se zvládneme vyspat skutečně do růžova. Jaký vliv může výběr peřiny mít?

Vliv peřiny na spánek

Peřina má vliv na pohodlí a samozřejmě ovlivňuje také teplotu, ve které spíme. Proto je dobré se při výběru neřídit cenou, ale především tím, jestli vybíráme peřinu na zimu, léto nebo chceme jednu na celý rok – v takovém případě je vhodné sáhnout po tzv. celoroční peřině.

Celoroční peřina má gramáž 400 g/m2 (letní 200, zimní pak 500 g/m2) a samozřejmě se jedná o kompromis. Pokud si tuto možnost přesto zvolíte, v zimě určitě využijete příjemné hřejivé mikroplyšové povlečení.

Celoroční pokrývka rozhodně není špatnou možností, zvlášť pokud doma nemáte dostatek úložného prostoru. Optimální podmínky pro spánek v zimě však nabízí spíše zimní peřina z thermomateriálů a v létě naopak lehoučká chladivá letní přikrývka.

A jak je to s materiálem?

Stejně jako u většiny věcí, i u peřiny je materiál velmi důležitou součástí výběru.

Volit můžete převážně z peří, vlny a syntetického vlákna.

Klasika je samozřejmě peří, které je příjemně hřejivé a stejně jako vlna se dovede přizpůsobit pohybu.

Oba přírodní materiály mají však i své nevýhody. Tím je vedle alergií také poměrně náročná údržba.

Ideální volbou je tak duté vlákno, které má ty nejlepší vlastnosti a ještě je velmi vhodné pro všechny alergiky.

Optimalizujte svůj spánek po všech stránkách – a užijte si život s nově získanou energií a pozorností.