Mrazuvzdorné rostliny do podzimních truhlíků

Po zazimování muškátů nemusí truhlíky osiřet. Letní květiny můžete nahradit těmi, které přežijí třeba celou zimu. Navíc vám za okny nebo na balkoně udělají opravdovou parádu. Jaké rostliny si do podzimních truhlíků vysadit?

Rostliny na celou zimu

Některé z rostlin, které se v květinářství a hobbymarketech doporučují právě na ozdobu balkonů a oken v době podzimu i zimy, nejsou mrazuvzdorné. Mají však tu výhodu, že i když zmrznou, zachovají si po dlouhou dobu svou původní krásu. Některé z těchto rostlin však před zmrznutím zachráníte, když je včas přenesete dovnitř. To platí například pro tolik oblíbený drátovec neboli krásnohlávek. Tato jakoby postříbřená rostlina zvládne přezimování v místnosti s teplotou mezi 10-15°C.

Vřesy a vřesovce

Takovou klasikou, která na podzim střídá muškáty, jsou vřesy a vřesovce. Zaujmout dokážou především díky svým pestrým barvám a potěší i vcelku nenáročnou péčí. Vřesy i vřesovce potřebují ke zdárnému růstu kyselejší půdu a dostatek zálivky. Zcela největší výhodou vřesů a vřesovců je přitom jejich mrazuvzdornost. A i když se tak stane a některou z těchto rostlin spálí mráz, svůj původní vzhled si zachová ještě velmi dlouho.





Okrasná kapusta

Okrasná kapusta působí v truhlících neskutečně zajímavým dojmem. Tato rostlina většinou přežije bez úhony na kráse podzim i zimu. Místo v truhlíku jí přitom svědčí více než to v zahradě, je zde totiž lépe chráněna před příliš velkými mrazy.

Další rostliny do podzimních truhlíků

Byt Dům Zahrada

Vedle drátovců, vřesů, vřesovců a okrasných kapust si do podzimně laděných truhlíků můžete vysázet i další rostliny s větší či menší šancí na úspěšné přezimování. Patří k nim například zakrslé jehličnany, cesmíny, mini chryzantémy, macešky, brsleny, hebe či libavky. Při péči o všechny rostliny je pak třeba nezapomínat ani v zimě na pravidelnou zálivku. Často totiž nebývá důvodem úhynu rostlin mráz, ale nedostatek vody. Myslete tedy na to, že i v zimě odpařují zelené části rostlin vodu.