Mladý podnikatel navazuje na Baťovu tradici. Jeho ručně vyráběné boty nosí tisíce Čechů

Nápad na výrobu bot se Václavu Staňkovi zrodil v hlavě již v 17 letech. Dnes už se mu podařilo obout do ručně vyrobených Vasek tisíce Čechů a prodeje každým rokem ztrojnásobuje. Momentálně mladý podnikatel proměnil dílnu Vasek na výrobnu roušek, kterými zásobují zlínskou nemocnici, záchranáře nebo tým pražského dopravního podniku.

 Než se Václav naplno pustil do výroby bot, rozvíjel hlavně svůj sportovní talent a od svých čtrnácti let reprezentoval Česko v běhu na osm set metrů. Když ale jeho zdraví začalo protestovat proti tvrdým tréninkům a nedostatku spánku, pověsil běžecké tretry na hřebík a začal se věnovat podnikání, které bylo jeho vášní už od základní školy. „Už tehdy jsem věděl, že se chci pustit do podnikání, jen jsem nevěděl s čím. Původně jsem chtěl založit e-shop s teniskami. Nakonec jsem si ale řekl, proč bych měl podporovat obchod s nekvalitní obuví, když dokážeme vyrobit mnohem kvalitnější boty v Česku?” vypráví mladý podnikatel.

První Vasky se prodávaly po kavárnách

Václav od svých kamarádů věděl, že v zimě stejně jako on marně hledají boty s kvalitním zpracováním, které by se jim zároveň líbily. Začal zjišťovat, kde by dokázali vyrobit obuv podle jeho představ a nalezl výrobnu ve Lhotě u Zlína s krásnými stroji pocházejícími z dob Tomáše Bati, na kterých lze dokonce zahlédnout štítek Baťova závodu Svit. Dohodli se na výrobě několika prvních kousků, které Václav ze začátku prodával svým známým po kavárnách, protože v té době neměl e-shop ani kamennou prodejnu.

Do podnikání investoval úspory, které měl našetřené z dob sportovní kariéry. „Na začátku jsem měl štěstí, že jsem měl kolem sebe šikovné kamarády, kteří do toho šli se mnou. Web, fotky, reklama na sociálních sítích – to vše jsme tvořili sami a podařilo se nám tak rozjet firmu s minimálními náklady,” vzpomíná Václav. Finanční injekcí byla výhra v soutěži Rozjezdy pro mladé podnikatele, díky které Vasky půl roku po založení získaly čtvrt milionu korun. Vítězství v soutěži navíc vzbudilo pozornost náročnějších zákazníků po celém Česku, kteří toužili mít své vlastní boty ze Zlína.

Boty pro každou příležitost

 „U designu bot se snažíme být minimalističtí. Jednoduché linie společně s kvalitním provedením jsou tím, co si získává srdce našich zákazníků,” popisuje Staněk. Vasky už dávno nezůstávají jen u zimních „farmářek”. V jejich nabídce najdete i boty do města, pantofle nebo elegantní boty pro zvláštní příležitosti. Spojuje je prošívání každé boty po celém obvodu a neotřelé barevné kombinace – typická je například vyšší bílá podrážka. S pomocí online konfigurátoru si navíc zákazníci mohou sestavit barevné provedení bot podle vlastního vkusu nebo si na boty nechat vyrazit své iniciály. „Tuto možnost využívá třetina kupujících. Naši zákazníci rádi nosí boty, které jsou jedinečné, které nemá nikdo jiný,” domnívá se Václav.

Na výrobě každé boty se podílí zhruba deset ševců. Kolik párů rukou pracovalo na těch vašich, se dozvíte v „rodném listu”, který je přikládán ke každému páru Vasek. Ke každým botám se navíc přidává i mapa, kam si mohou zákazníci zakreslovat, která místa už navštívili. „Přejeme si, aby kvalita bot nebyla překážkou v cestování a v prožívání nových zážitků. Chceme, aby Vasky procestovaly celý svět,” říká Václav.

 

Boty Vasky.cz

Chceme jít cestou udržitelnosti

Mladý podnikatel v současnosti nabízí své boty na internetu, a také už otevřel čtveřici kamenných prodejen ve Zlíně, v Praze, v Brně a v Ostravě. Letos plánuje svou značku ještě rozšířit a pomýšlí i na expanzi do zahraničí.

S rostoucí výrobou se snaží co nejlépe využít každý kousek kůže – s odřezků, které by se jinak vyhodily, se vyrábí třeba klíčenky. „Snažíme se co nejvíce pracovat s regionálními nebo tuzemskými zdroji, výběr dodavatelů je však u nás značně omezený. Stále se snažíme nacházet nové možnosti, díváme se na to, odkud materiály pochází a za jakých podmínek byly získány,” zdůrazňuje Václav. Letos navíc Vasky chystají veganskou kolekci, ve které nebudou použity žádné materiály ze zvířat.

 

Boty Vasky.cz

Srovnání s Baťou Staňkovi nevadí

„Ano, skutečně mě často srovnávají s Tomášem Baťou,” směje se Václav, „nevadí mi to, beru to jako motivaci. Je mým vzorem, je neuvěřitelné, co všechno během života dokázal. Také chci pomoci českému řemeslu a navázat na obuvnickou tradici Zlína. Zatím se mi daří s Baťou držet krok, v mém věku vyráběl tolik bot co já.”

Staněk se svou firmou sbírá jeden podnikatelský úspěch za druhým – minulý rok ho prestižní časopis Forbes zařadil do žebříčku 30 pod 30, nedávno zase uspěl v soutěži EY Podnikatel roku, kde zvítězil hned ve dvou kategoriích.

Dnes šičky z Vasek vyrábí roušky

Na vypuknutí koronavirové epidemie firma zareagovala tak, že část výroby přetvořila na výrobnu roušek. Některé ze šiček tak vyměnily kůži za bavlnu a začaly vyrábět roušky, které jsou postupně předávány nemocnicím a na další místa, kde je jich nejvíc potřeba. Nedostatek látek vyřešili spoluprací se zákazníky a s projektem MAAPPII, který nabídl látky s dopravními mapami. Tyto roušky pak putovaly k zaměstnancům pražského dopravního podniku, záchranářům a dětem s poruchou autistického spektra. V současnosti Vasky vyrábí další roušky a také darovaly 120 párů bot zdravotníkům ze zlínské nemocnice Tomáše Bati.

 

Více informací naleznete ZDE