Mazlivá řasokoule a další tipy na zútulnění bytu

Vždycky je co zkrášlovat a obzvlášť během zimy se jakékoliv zútulnění počítá. Lenka Hrubá ze Zahrady na niti představuje tři jednoduché tipy, jak si v období vegetačního klidu jednoduše vyzdobit domov, které ocení i příznivci minimalismu.

Také se u vás z ničeho nic objevilo nutkání zpříjemnit si prostor kolem sebe? Možná to souvisí s nedostatkem světla nebo je to tím, že doma trávíme víc času. K výzdobě bytu podle Lenky Hrubé není potřeba žádný velký zásah, stačí se obklopit tím, co máte rádi.

Pořiďte si zeleného mazlíčka

Řasokoule zelená je roztomilá vodní rostlina, která se zdaleka nevyjímá jen v akvárku u rybiček. Tato podvodní rostlina, které se také přezdívá vodní skřítek, připomíná mechovou kuličku a roste v jezerech například v Japonsku nebo na Islandu, kde ji vodní proudy omílají a udržují její kulatý tvar.

Sputnik M s řasokoulí, na eshopu Zahrada na niti 620 Kč

Proto také potřebuje speciální zacházení, které však zvládnou i malé děti: prstem ji pokoulet nebo i vyndat z vody a poválet ji v dlaních, aby byla pěkně kulatá. Se svou řasokoulí se zkrátka musíte mazlit.

Aerárium na řasokouli, na eshopu Zahrada na niti 650 Kč

Kde řasokouli pěstovat? „Pokud ji máte kam zavěsit, vyzkoušejte určitě aerárium, které je speciálně upravené, aby mohlo být naplněné vodou a řasokoule si v něm pěkně lebedila. Pokud chcete mít svého rostlinného mazlíčka pěkně po ruce, využijte Sputnik, kulaté akvárium na třech nožkách, který zkrášlí každý, i pracovní stůl,” radí s umístěním Lenka Hrubá ze Zahrady na niti. Řasokoule jsou velmi jednoduché na pěstování, stačí jim dostatek světla (ale ne přímé sluníčko) a studená, nejlépe převařená voda, kterou stačí jednou za dva týdny vyměnit. A přitom se s rostlinkou pomazlit.

Klid v plamínku svíčky

Plápolající žluté světlo je příjemné pro oči a má zklidňující a relaxační účinek. Svíčky v Zahradě na niti však nestojí, ale zásadně visí – v kulatých aeráriích vytvořených speciálně na svíčku, která mají ploché dno a otvor speciálně upravený, aby se do něj vešly klasické čajovky. „Svítící skleněné koule slouží jako jednoduchá dekorace, která potěší i designové minimalisty a přitom vytvoří útulnou atmosféru,” je přesvědčená Lenka Hrubá.

Zavěšené vzpomínky nejen na léto

Do kulatých aerárií se kromě rostlinky nebo svíčky vejde mnohem víc. Křehký a průhledný obal přímo láká k uschování památky, kterou chcete mít pořád na očích. A může to být cokoliv. Kamínky a mušličky z pláže, kde jste strávili krásné léto, sušený vřes ze skotské vysočiny nebo jízdenky z newyorského metra… „Kulatá schránka může sloužit také jako šperkovnice, třeba na řetízek po babičce, který až tak často nenosíte,” radí Lenka Hrubá.  Hlavní je, aby se vám výsledek líbil a těšil vás.

Aerárium na svíčku, na eshopu Zahrada na niti 350 Kč

Ať už jste zastánci háčkovaných deček, boho stylu, hygge nebo minimalismu, ručně foukaná skleněná terária a aerária ze Zahrady na niti k vám domů určitě zapadnou. Sklo má totiž velkou výhodu: díky tomu, že je průhledné, nenaruší žádný styl interiéru.

O Zahradě na niti:

Neobyčejné květinářství zahradní architektky Lenky Hrubé s nejen levitujícími rostlinami Zahrada na niti vzniklo v roce 2011 jako česká odpověď na japonské kokedamy. Postupně se rozšířilo o závěsná aerária a jejich stojací varianty, terária. V roce 2012 Lenka Hrubá otevřela ve Školské ulici v Praze kamennou pobočku, showroom a ateliér Zahrady na niti v jednom a stala se tak jednou z prvních českých průkopnic vlny pokojovek a urban jungle. Na krátkodobé trendy se však v Zahradě na niti nehledí. Zato se klade důraz na odpovědnost, udržitelnost a odvahu dělat si věci po svém.