Léčivé účinky zázvoru

Ačkoliv vás zázvor může odradit trochu štiplavou chutí, jakmile poznáte jeho léčivé účinky, už na něj nedáte dopustit. Proč je dobré zvyknout si na tento pozoruhodný dar přírody?

Zázvor – léčivý dar přírody

Zázvor je oblíbený zejména jako nezvyklé dochucovadlo pokrmů, ideální je přitom na hubnutí a také na léčbu celé řadyzdravotních obtíží. Zázvor totiž obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Z těch jsou důležité zejména aminokyseliny a vitamíny A, B1, B2 a C. Zázvor však obsahuje také velkou zásobu hořčíku, sodíku, zinku, draslíku, železa a fosforu.

Zázvor proti nachlazení

Zázvor je především účinným lékem proti nachlazení. Ať už syrový nastrouhaný zázvor nebo lipový čaj s citrónem, medem a trochou zázvoru, vám pomůže vyvolat pocení, protože dokáže důkladně prohřát organismus. Zázvor také pomáhá čistit nosní dutiny a zároveň tiší bolest v krku.

Zázvor je ideální také na boj s bolestmi hlavy a migrénou. Nemusíte se však trápit jeho štiplavou chutí. Zázvor si klidně oslaďte medem nebo stévií. Uvidíte, že si pak na jeho užívání zvyknete mnohem lépe.

Zázvor pro zdravé zuby

Žvýkání zázvoru zlepšuje také zdrav zubů. Navíc odbourává jejich bolení. Stačí, když rozžvýkáte kousek zázvoru, a bolest zubů začne ustupovat. Ze zázvoru a vody si můžete uvařit i přírodní ústní vodu. Jakmile ji necháte vychladnout, kloktání vás efektivně zbaví bolestí.

Zázvorem ke štíhlé linii

Zázvor je tu i pro všechny, kteří mají problémy s linií. Je v něm totiž obsažena látka zvaná gingerol, která má pozitivní chod na metabolické procesy. Po požití zázvoru tak dochází k mnohem rychlejšímu spalování tuků – a tím i k cestě za štíhlou linií.

Zázvorem proti rakovině

Látka gingerol také dokáže bojovat proti rakovinovému bujení. Má totiž antimetastázové účinky, takže usmrcuje rakovinné buňky i zastavuje jejich růst.

Zdroj: https://www.bytdumzahrada.cz/