Léčivé účinky vřesů

Je málo známo, že na pohled velmi půvabně kvetoucí vřesy, které nás svou přítomností mohou těšit klidně po celý rok, mají také významné léčivé účinky. Podobně jako u vřesů se v bylinkářství uplatňují i natě a květy jim podobných vřesovců. Vřes, který je sám tak nenáročný na přísun živin, nám tak dává bohatou odměnu za naši péči v zahradě.

Půvabně kvetoucí léčivka

Byt Dům Zahrada

Vřes obecný (Calluna vulgaris) zasype vaši zahrádku krásně zbarvenými polštářky květů. Tahle stálezelená půdokryvná trvalka uchvátila zahrádkáře nejen svým půvabným vzhledem, ale také svými léčivými schopnostmi. Vřes můžete sehnat v celé škále barev od bílé přes růžovou, lososovou až po tmavorůžovou. Jednotlivé odrůdy tak zkrášlí vaši zahradu nejen na podzim, ale také v létě a v zimě. Výhodou navíc je, že si okrasné kultivary zachovaly své léčivé schopnosti, ale také dar produkovat velké množství nektaru, který k vám do zahrádky přiláká čmeláky, včely i motýly.



Léčivá kvetoucí nať

Z vřesu je léčivá především kvetoucí nať. Ta má protizánětlivé a močopudné účinky, takže výrazně napomáhá v léčbě infekce močových cest, při zánětech ledvin, problémech s ledvinovými kameny i v případě zvětšení prostaty. Nať z vřesu také spolehlivě odvodňuje při otocích a díky tomu, že pomáhá při vylučování solí z těla, ulevuje také při bolestech kloubů a revmatismu.

Přírodní lék proti nervozitě i nespavosti

Vřesová nať navíc příjemně zklidňuje při nespavosti, nervozitě a pocitu přepracování. To, že je vřes tak léčivý, pramení z obsahu významných látek, mezi které patří zejména třísloviny, hořčiny, pryskyřice, saponiny, glykosid quercitrin, arbutin, ericolin, myricitrin a organické kyseliny.

Vřesový nálev nebo odvar

Z jedné až dvou lžiček sekané vřesové natě lze připravit nálev nebo dvě minuty povařený odvar, který odpovídá jednomu šálku. Tento léčivý nápoj užíváme při obtížích dvakrát denně, poté jako prevenci obden.

Nejvíce léčivých látek přitom obsahují květy, které z větvičky opatrně strháváme. Nať sklízíme a sušíme v době květu, tedy od července do září.