Kouzelné Vánoce na Kačině

Vánoce mají být především svátky klidu a pohody, svátky plné úsměvů a rodinných setkání. Pokud chcete zažít opravdu pravé české Vánoce, navštivte adventní prohlídky na zámku Kačina v období od 2. 12. 2023 do 2. 1. 2024.

Termín konání: 2. 12. 2023 – 2. 1. 2024

Kouzelné vánoce na Kačině

První svíčku na vánočním věnci zapálíme závěrem prvního adventního víkendu v neděli 3. 12. 2023 v 16 hodin. Celý víkend se můžete těšit na tradiční prohlídky vyzdobeným zámkem a hospodářským zázemím, procházky zámeckým parkem, kde si můžete udělat radost v místní kavárně, u zvoničky přání nebo adventní hrou pro děti i dospělé. Informace k ní naleznete v otevírací době zámku na pokladně nebo po celý advent v herním budce na parkovišti.

Druhá adventní neděle na Kačině bude patřit vánočním zvykům, tradicím a řemeslům.

Na letošní vánoční akci Advent na Kačině se vypravíme za zvyky nejen českými, ale i zahraničními. Víte, kdo nosí dárky v Itálii, jaká štědrovečerní večeře se podává v Japonsku nebo čím zdobí stromeček v Argentině? V jedinečných prostorech zámeckých sklepů a na nádvoří zámku bude návštěvníky navíc čekat adventní trh plný vánočních lákadel, ručních výrobků a tvořivých dílniček, kde si nejen děti budou moci vlastnoručně vyrobit vánoční dárek či dekoraci a vyzkoušet světové vánoční tradice. Chybět nebudou ani oživené prohlídky vyzdobených Chotkovských interiérů, vánočně naladěný duch Rudolf se svou hraběnkou nebo zapálení druhé adventní svíčky s hudebním doprovodem.

Třetí adventní neděli oslavíme oblíbenými činnostmi pana hraběte.

Otevřeme návštěvníkům zámecký skleník se skřítkem zahradníkem a k povídání o tradičních i netradičních zimních květinách budeme podávat vánoční svařák. Celý den zakončíme již tradičním rozsvěcením adventní svíčky, tentokrát třetí v pořadí.

Vánoce na Kačině

Ježíškova pošta

Po celý adventní čas mohou děti využít naši kačinskou pobočku Ježíškovy pošty a poslat svůj dopis s přáním nebo přinést ozdobičku vlastní výroby na vánoční stromek u dřevěného betlému. Tradiční prosincová výstava betlémů z různých koutů Čech a Moravy bude k vidění ve vstupním rondelu zámku, kde i letos bude umístěn „obdarovávací“ vánoční strom. Dárky osamělým seniorům je možné nosit v průběhu celého adventu, předány pak budou prostřednictvím sociálních pracovníků před poslední adventní nedělí. Poslední adventní neděle letos připadá na Štědrý den, o kterém se na vás budeme těšit se čtvrtou adventní svíčkou.

Vánoční otevírací dny zámku: 2.–3. prosince; 9.–10. prosince.; 16.–17. prosince; 26.–31. prosince 2023 a 2. ledna 2024 vždy od 10 do 16 hodin. Návštěvníkům budou k dispozici všechny zámecké okruhy a aktuální výstavy.

Rozsvěcení adventních svíček se můžete zúčastnit každou neděli vždy v 16 hodin.

 

Zdroj a foto: Národní zemědělské muzeum