Káva – povzbuzuje při sportu i v běžném životě

Ačkoliv se může zdát, že káva a sport k sobě zcela neladí, opak může být pravdou. Kofein je stimulační látka obsažená v kávě, čaji nebo čokoládě a říká se mu tzv. posilovač výdrže, který je schopný dodat potřebnou energii k výkonu. Je všeobecně známo, že kofein zvyšuje pohodu, bdělost, soustředěnost a v těle dokáže vyvolat pocit vitality a uvolňuje adrenalin. Nejen díky těmto důvodům se italská společnost Segafredo Zanetti stala významným partnerem amerického cyklistického týmu Trek. Od začátku tohoto roku tak tým cyklistů jede „s kávou k úspěchu“.

 

Nastartovat organismus dokáže jeden až dva šálky kávy před tréninkem vytrvalostní povahy, jakým může být cyklistika, plavání či běh. Účinek kofeinu nastupuje zhruba po půl až jedné hodině po konzumaci, zároveň odborníci upozorňují, že by sportovci kávu neměli pít ihned po sportovním výkonu, ale počkat jednu až dvě hodiny po fyzické aktivitě, než se tělo zavodní. Stačí jeden šálek kávy a postupně mizí únava a do těla se vlévá nová vlna energie. Jedním z důkazů je právě spojení společnosti Segafredo s cyklistickým týmem Trek Factory Racing, který aktuálně vybojoval umístění v první desítce v jednom z nejslavnějších cyklistických závodů Tour de France. „Káva a cyklistika, i když by se to na první pohled nemuselo zdát, jdou skvěle dohromady. Kofein dokáže sportovce a především cyklisty vzpružit a dodat jim potřebnou energii v náročných etapách a stejně dobře poslouží zapáleným amatérským sportovcům na jejich cyklistických trasách,“ říká Petra Knapová, marketingová manažerka společnosti Segafredo Zanetti CR.


Jednou z důležitých podmínek pozitivního účinku kofeinu v podobě lahodné kávy je kvalita kávových zrn, čerstvost jejich namletí a správné skladování. Kofein není pro každého. I přes povzbudivé účinky kávy, reaguje každý jedinec na její účinky rozdílně. Za normálních okolností je příjem kofeinu zcela bezpečný. Na někoho však může mít příjem kofeinu negativní účinky, například v případě že trpí závažnými onemocněními, či má-li vysoký krevní tlak. Káva může také zvýšit vylučování tekutin a ovlivnit tělesnou teplotu.

 

Do roku 2003 byl kofein na seznamu zakázaných látek Mezinárodního olympijského výboru. Dnes ho již sportovci mohou užívat bez jakéhokoli omezení. Kofein se tak stal jedním z nejpoužívanějších stimulantů u výkonnostních sportovců. Není třeba být vrcholový sportovec, aby si člověk mohl dopřát lahodný šálek kávy. Ten si můžete vychutnat kdykoli na něj dostanete chuť.