Jedenáctý duben je Světovým dnem Parkinsonovy choroby

James Parkinson (11. duben 1755, Londýn – 21. prosinec 1824, Londýn) byl anglický chirurg, lékárník, geolog, paleontolog a politický aktivista. Nejvíce proslul svým spisem An Essay on the Shaking Palsy z roku 1817, kde jako první popsal chorobu paralysis agitans či „třaslavá obrna“, kterou o 60 let později Jean-Martin Charcot nazval Parkinsonova nemoc. V textu popsal Parkinson šest pacientů, z toho tři vlastní. Den jeho narozenin – 11. duben – je Světovým dnem Parkinsonovy choroby

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku nazvané Substantia nigra (černá substance). Tyto buňky za normálního stavu produkují dopamin, což je neurotransmiter (přenašeč), který zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami (neurony). Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb.

Parkinsonova choroba je známá již od starověku. Poprvé však byla popsána roku 1817 londýnským lékařem Jamesem Parkinsonem.

Větší riziko výskytu Parkinsonovy choroby se objevuje u lidí nad 50 let. Zhruba u 15 % pacientů se ale nemoc může objevit už před čtyřicítkou a ve výjimečných případech ještě dříve (např. u herce Michaela J. Foxe, zakladatele nadace pro výzkum Parkinsonovy nemoci). Budoucí výskyt Parkinsonovy choroby však nelze předpovědět. Dosud neexistují důkazy, které by vysvětlovaly výskyt tohoto onemocnění. Vědci se však kloní k teorii, že nemoc může být důsledkem genetických predispozic a vlivu vnějšího prostředí.

Pacientům v ČR pomáhá např. sdružení Parkinson-help, lékařská centra ve fakultních nemocnicích v Praze, Brně a Olomouci či specializovaná neuropsychiatrická klinika Institut neuropsychiatrické péče (INEP)

 

Zdroj: Wikipedie