Jaké jsou zásady zdravého vaření bez toxinů? Doporučuji nádobí z nerezu, říká specialistka na zdravý životní styl

Pokud chcete docílit co nejzdravější kuchyně, soustřeďte se kromě výběru surovin také na způsob přípravy pokrmů a správný materiál nádobí, radí Zuzana Novotná, influencerka a medička zabývající se životním stylem bez toxinů, a doporučuje nerezové nádobí české značky Fabini.

Zdravá kuchyně, to není jen ovoce a zelenina pětkrát denně. Na výsledný pokrm má vliv celá řada faktorů. Na co dát pozor, pokud se chcete vyvarovat zbytečné chemii a nezdravým postupům, vysvětluje Zuzana Novotná stojící za instagramovým profilem Medička Mudruje, který se věnuje zdravému životnímu stylu a eliminaci toxinů nejen v kuchyni.

Materiály bez toxinů

„Vaření si často ulehčujeme nádobím s nepřilnavým povrchem. Bohužel, nepřilnavé pánve jsou velmi často na bázi PTFE neboli polytetrafluorethylenu, což je sloučenina, jejímž obchodním názvem je například teflon. Ohledně její bezpečnosti se stále vedou debaty, protože existuje důvodné podezření podložené studiemi, že zapříčiňuje hormonální nerovnováhu a při vyšších teplotách bylo prokázáno, že její výpary poškozují plíce,” vysvětluje Zuzana Novotná. Jaká je podle ní nejlepší varianta?

 

„Z alternativ k nepřilnavým pánvím přichází v úvahu litina, keramika nebo nerez. Právě nerez mi přijde ideální – na rozdíl od litiny je dostupná a oproti keramice má vysokou životnost. Proto ke zdravému vaření doporučuji nerezové nádobí, například od české značky Fabini, která navíc používá vícevrstvou technologii, takže skvěle vede teplo. A díky tomu se dá na jejich pánvi připravovat jídlo bez připalování a snadno,” radí Novotná. I na čistě nerezovém nádobí lze navíc velmi snadno vytvořit nepřilnavý povrch pomocí jednorázového vypálení. Postup naleznete na webu fabini.cz nebo na profilu Medička Mudruje.

Oleje s vysokým kouřovým bodem

Vysoký kouřový bod označuje, zda olej snáší vysoké teploty a je tak vhodný na smažení. Oleje s vysokým kouřovým bodem jsou například řepkový olej, sádlo, přepuštěné máslo – ghí, olivový olej, kokosový olej či avokádový olej. Proto byste ke smažení, restování a jiným tepelným úpravám měli používat právě ty. „U olejů s nízkým bodem zakouření může docházet ke vzniku potenciálně karcinogenních látek jako třeba akroleinu,” varuje Zuzana Novotná.

Nejzdravější způsoby vaření

Vitamíny a další zdraví prospěšné látky bývají citlivé na vyšší teploty. „Proto se doporučuje vaření zeleniny v páře, u kterého se zachovává v surovinách více živin. Na druhou stranu, ne vždy je výsledná chuť vaření v páře žádoucí, například pro přípravu masa. Dušení a pečení se také řadí mezi zdravější způsoby přípravy jídel, jen se vyhýbejte připáleným kouskům, ” radí Zuzana Novotná.

Zdravá kuchyně není nedosažitelný svatý grál. Stačí dodržovat pár zásad a mít to správné vybavení, například pánve a hrnce z vícevrstvé nerezové oceli od mladé české značky Fabini, a toxické látky z kuchyně vystrnadíte. Nádobí Fabini je totiž s důrazem na zdravé vaření už navrhované. Díky kvalitním materiálům a preciznímu provedení skvěle a rovnoměrně vede teplo a jeho životnost je prakticky neomezená. Pánev tak neměníte každý rok, ale naopak má potenciál, že ji jednou předáte svým dětem. Fabini nabízí celonerezové nádobí, které je také možné bez obav používat pro pečení v troubě, na indukci a samozřejmě umývat v myčce. Jeho dalšími benefity jsou dostupná cena a záruka na vrácení deset let.

 

Fabini se kolekcí Lucca přibližuje evropské špičce. Nádobí však nabízí výrazně levněji