Ford Focus byl zvolen Autem roku 2019 v České republice!

 V tradiční novinářské anketě Auto roku 2019 v České republice zvítězil nový Ford Focus! Tím se Focus stává vůbec nejúspěšnějším modelem v historii ankety, v níž získal už celkem čtyři tituly!

Anketu Auto roku 2019

Anketu Auto roku 2019 v ČR vyhlašuje Svaz dovozců automobilů ve spolupráci s Klubem motoristických novinářů a Klubem motoristických publicistů. Oba kluby se také postaraly o personální zajištění odborné poroty, složené z 35 aktivních profesionálních novinářů, zabývajících se automobilovou tematikou.

Z celkem 22 nominovaných vozů porotci nejdříve prostým hlasováním vybrali

pět finalistů. Těmi se staly (v abecedním pořadí) BMW X5, Ford Focus, Kia Ceed, Peugeot 508 a Subaru XV.

 

Ve finálovém kole pak už porotci museli jednotlivým vozům přidělovat body podle pevně stanoveného klíče, který určuje důležitost jednotlivých parametrů vozu. Vítězný Ford Focus získal celkem 1162 bodů a na pomyslé stupně vítězů ho doprovodily ještě a Peugeot 508 (1059) a BMW X5 (1038).

Ford Focus čtvrté generace se na českých silnicích objevil před několika měsíci a hned zaujal české motoristy tradičně skvělými jízdními vlastnostmi, spoustou progresivních technologií a také velmi prostorným interiérem i zavazadlovým prostorem. Ten má u verze kombi základní objem 635 litrů, což český zákazník velmi ocení.

Vítězství nového Fordu Focus

Důvody vítězství nového Fordu Focus zhodnotil stručně i předseda poroty, známý motoristický publicista Tom Hyan: „Focus má vynikající a vyvážené jízdní vlastnosti už od první generace – ta poslední, čtvrtá, se také vrací k elegantnímu designu, který vůz sice opticky zmenšuje, ale díky velmi dobrému využití obestavěného prostoru nabízí i nebývale prostorný interiér. Oceňuji také nové zážehové motory, zejména 1.5 EcoBoost s deaktivací jednoho válce, pokud není potřeba plný a velmi vysoký výkon…“

Pro Ford Focus je letošní triumf dovršením neuvěřitelné vítezné série. Stal se totiž českým Autem roku pokaždé, když byl nominován, tedy v letech 1999, 2006, 2012 – a nyní i v roce 2019!

 

„Nemohli jsme si přát lepší start do nového roku, než je vítezství v této anketě,“ řekl k tomu generální ředitel českého Fordu Attila Szabo. „Kromě velké radosti z vítězství Focusu, který bezesporu znamená absolutní špičku (nejen) ve svém segmentu, je to pro mě i další důkaz o kompetentnosti a objektivitě českých motoristických novinářů. Tento další triumf Fordu Focus skvěle doplňuje celou řadu titulů, který vůz již získal po celém světě,“ dodal Attila Szabo.