Do programu „Místo, kde žijeme“ se přihlásili zájemci z celé republiky

Letos již po třinácté spustila Nadace VIA dvouletý program Místo, kde žijeme. Ten pomáhá obcím upravit konkrétní veřejný prostor za účelem podpory setkávání lidí a utužování místních vztahů. I přes nepříznivé pandemické podmínky se v letošním roce do programu přihlásilo osmnáct odvážných kandidátů z celé České republiky. Během února příštího roku oznámí hodnotící komise tři výherce.

„Chceme pomoci takovým proměnám, které podpoří setkávání lidí v obci,“ uvádí Petra Vymětalíková, programová manažerka Nadace VIA. Grantem ve výši až 500 000 korun nadace podpoří tři vybrané týmy z českých obcí, kde chtějí propojit místní lidi, neziskovky, firmy a instituce a společně upravit či vytvořit konkrétní veřejný prostor, ať už vnitřní nebo vnější. Vítězné týmy také dostanou balíček další podpory – pomoc odborníků na zorganizování komunitních setkání, účast na odborných seminářích či inspirativních cestách po dalších podpořených projektech. Program je určen neziskovým, příspěvkovým či církevním organizacím nebo celým obcím do 2 000 obyvatel.

„Zrekonstruovaná prostranství dávno zapomenutých, opuštěných nebo zanedbaných míst poslouží nejen k posílení vztahu k místu, kde lidé žijí, ale zároveň i k utužování mezilidských vztahů v rámci obcí. Je to prostě komplexní projekt,“ doplňuje Petra Karasová ze společnosti Hornbach, který je od roku 2015 hrdým partnerem tohoto programu.

Prvním úkolem podpořených týmů je sezvat všechny lidi v obci, kteří jsou ochotni přispět k plánovanému projektu svým názorem nebo pomocnou rukou. Obyvatelé si společně zmapují, jaké místo k setkávání jim chybí a co by v něm chtěli dělat. S pomocí architekta v participativním tvůrčím procesu navrhnou konkrétní proměnu prostranství nebo místnosti k setkávání a pustí se do společných brigád.