Čistý skener, ostrý obraz: Návod na péči o vaše zařízení 

Udržovat skener a tiskárnu v čistém stavu je nezbytné pro zachování jejich optimálního výkonu a kvality. Je důležité si uvědomit, že úroveň složitosti údržby se může lišit v závislosti na konkrétním zařízení a rozsahu nečistot. Tiskárna a skener v jednom zařízení jsou velmi praktickou volbou. A tento návod vám poskytne jasný a stručný přehled, jak správně čistit skenery, aby vám sloužily co nejdéle.

 

Jak na čištění skeneru? 

Před zahájením čištění vždy vypněte a odpojte zařízení od elektrické sítě (nehledě na to, jestli je skener přenosný, nebo vestavěný). Můžete použít suchý hadřík z mikrovlákna pro odstranění prachu a nečistot. Pro odstranění šmouh je vhodný čistič skla, ale aplikujte ho na hadřík, nikoli přímo na sklo skeneru. 

1.Příprava čištění skeneru

Než začnete s čištěním, vyjměte veškerý papír nebo jiné předměty ze zásobníku nebo podavače skeneru. Pokud je sklo zařízení odnímatelné, opatrně ho vyjměte a položte na rovný, čistý povrch. Pokud je sklo pevně spojeno se skenerem, ponechte ho na místě. 

2.Shromáždění čisticích materiálů

K čištění skla skeneru je ideální použít měkkou utěrku, která nezanechává vlákna, jako je například mikrovláknová utěrka. Vyhněte se použití papírových ubrousků nebo drsných látek, které mohou sklo poškrábat. Dále budete potřebovat šetrný čistič bez obsahu amoniaku, jako je například destilovaná voda. Nepoužívejte čističe obsahující bělidlo nebo jiné agresivní chemikálie. 

3.Navlhčení hadříku

Neaplikujte čisticí prostředek přímo na sklo, místo toho čisticím prostředkem jemně navlhčete hadřík. Hadřík by měl být vlhký, ale ne mokrý. Přebytečnou tekutinu z hadříku před použitím vyždímejte.  

4.Jemné otření skla

Navlhčeným hadříkem jemně otřete sklo kruhovými pohyby. Začněte v jednom rohu a postupujte po celé ploše skla. Nevyvíjejte přílišný tlak ani netřete příliš silně, abyste sklo nepoškodili. Pokud se setkáte s odolnějšími nečistotami, trochu více zatlačte nebo použijte více čisticího prostředku, ale buďte opatrní.  

5.Důkladné vysušení skla

Po otření skla použijte suchý bezvláknový hadřík k jeho důkladnému vysušení. Ujistěte se, že na skle nezůstaly žádné mokré skvrny nebo pruhy.  

6.Testování skeneru

Po vyčištění a vysušení skla skener znovu zapojte a zapněte. Otestujte jej skenováním dokumentu nebo obrázku a zkontrolujte kvalitu a čistotu skenování. Pokud vidíte jakékoliv skvrny nebo nepřesnosti, možná bude potřeba opakovat čisticí proces nebo upravit nastavení skeneru. 

 

Pravidelná údržba a správné čištění zajistí, že vaše zařízení bude fungovat bezchybně a poskytne kvalitní výstupy, ať už jde o dokumentový skener, přenosný, nebo multifunkční tiskárnu s integrovaným skenerem. Jak jsme si ukázali, čištění skeneru není složitým procesem, a s tímto návodem v ruce tento úkol zvládnete levou zadní. 

Titulní foto : čištění skeneru.png (zdroj: Canva)