ČEZ o měsíc prodlužuje letní prohlídky lipenské vodní elektrárny

Na enormní zájem o prohlídku vodní elektrárny Lipno I zareagovala společnost ČEZ. O měsíc prodloužila možnost, kdy se veřejnost může zdarma podívat přímo do nitra tohoto unikátního vodního díla. Během pěti zářijových víkendů bude moci lipenskou vodní elektrárnu navštívit 480 zájemců. V těchto dnech ČEZ spustil registraci, prvních osm prohlídek s kapacitou 48 míst začíná 2. září.

 Prohlídky lipenské vodní elektrárny

Možnost podívat se 160 metrů pod hladinu Lipna, přímo do útrob vodní elektrárny Lipno I, budou mít lidé i během září. ČEZ tak reaguje o obrovskou poptávku po prohlídce nejvýkonnějšího zdroje tzv. Vltavské kaskády.

„Letní prohlídky běží od června, a kapacita 768 míst je beznadějně zaplněná. Víme, že pořád je dost lidí, kteří by o prohlídku měli zájem. Provozní situace elektrárny nám nebrání prohlídky prodloužit, proto rádi vyjdeme vstříc,“      uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter Skupiny ČEZ.

V šestičlenných skupinách se lidé do vodní elektrárny Lipno I budou moci podívat o víkendech v září, tedy od soboty 2. září do neděli 1. října. Na každý den ČEZ připravil osm termínů s celkovou kapacitou 48 míst. Prohlídka trvá přibližně hodinu a půl a lidé se během ní dostanou k turbínám a generátorům nebo třeba k tříkilometrovému tunelu, kterým voda elektrárnu opouští poté, co vyrobila bezemisní elektřinu. Zúčastnit se mohou jen předem registrovaní návštěvníci starší 15 let. Měli by přitom být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor. Zájemci se mohou registrovat na www.cez.cz/lipno2023.

Lipenská vodní elektrárna

Lipenská elektrárna podle přízně počasí vyrobí ročně energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem tzv. Vltavské kaskády, 1 kWh bezemisní elektřiny vyrobí z pouhých 2,7 kubíků vody. Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 MW do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť. ČEZ proto elektrárnu udržuje ve špičkové kondici. V letech 2012-17 prošla komplexní modernizací za 400 milionů korun, což přineslo zvýšení její spolehlivosti, růst efektivity o cca 4 % a úsporu milionů kubíků vody.

 

Zdroj: ČEZ