Části graffiti Jiskra z Výstaviště se vydražily za 353 000 Kč

Veřejná online aukce 10 vybraných panelů z velkoformátového graffiti s názvem Jiskra autorů Michala Škapy a Ondřeje Vyhnánka vynesla 353 000 Kč.  Peníze podpoří klienty nadačního fondu Pink Bubble a Klubu svobodných matek.

 

Dražilo se celkem 10 panelů, které byly součástí jednoho velkého díla vytvořeného na stěně Křižíkova pavilonu na pražském Výstavišti. Vyvolávací cena jednotlivých panelů byla 10 000 Kč u osmi panelů na sololitu a 50 000 Kč u dvou panelů z dvojitého skla. Vydražené panely budou brzy to jediné, co z celkového graffiti zůstane. Na začátek příštího roku je plánována rekonstrukce Křižíkových pavilonů, během níž zbytek muralu zmizí.

 

Vydražené prostředky poputují nadačnímu fondu Pink Bubble podporujícímu onkologicky nemocné náctileté a mladé dospělé a Klubu svobodných matek pomáhajícímu matkám a otcům, kteří jsou na děti sami. Obě organizace plánují peníze využít zejména k podpoře klientů zasažených aktuální pandemickou situací.

 

„Jsem velmi rád, že se aukce vydařila a získali jsme výrazně více prostředků, než kolik byla vyvolávací cena jednotlivých děl. Děkujeme všem dražitelům za to, že podpořili dobrou věc. Jako bonus získali jedinečná díla s vysokou uměleckou hodnotou a se silným příběhem,“ řekl Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

 

Unikátní graffiti o velikosti 450m2 vzniklo ve spolupráci autorů, Výstaviště Praha a za podpory Magistrátu hlavního města Prahy na jedné ze stěn Křižíkova pavilonu během několik málo dní. Panely se už připravují na cestu k novým majitelům, zatímco zbytek muralu bude na Výstavišti k vidění až do plánované rekonstrukce pavilonu.

Více informací na www.navystavisti.cz