Bitcoin nebo zlato? Co je spojuje a co naopak rozděluje?

 Když se v dnešní době řekne zlato, ne každý si už vybaví jen to klasické žlutavé zlato v podobě investičních cihliček v trezoru. Bitcoin, tedy digitální zlato, lze s tím klasickým velmi dobře srovnávat. Pojďme se tedy podívat na to, co mají společného a čím se naopak jeden od druhého liší.

Obojí je rizikovou investicí, bitcoin ale víc

Ať už se rozhodnete investovat do bitcoinu anebo do zlata, pouštíte se do spekulace a rizika. Nikdy totiž zaručeně nevíte, kam se bude jejich cena ubírat. Tak tomu ale je u každé investice.  

Jak hodnota zlata, tak i hodnota bitcoinu, je volatilní.

Oba druhy investice někdy rostou a jindy zase padají. To je přirozené, tak to na trhu zkrátka funguje. U obojího můžeme ale sledovat, že v dlouhodobém měřítku jejich cena roste. Zlato je však méně volatilní, kdežto bitcoin je více kolísavý (jeho cena se mění rychleji a častěji).

U bitcoinu je návratnost opravdu hodně vysoká

To ale ve zkratce také znamená, že i riziko investice do bitcoinu je vyšší, než investování do zlata. Samozřejmě vždy záleží na konkrétní investici a přístupu, ale dá se říci, že zlato je mnohem více stabilnější.

Na druhou stranu s tím souvisí i návratnost. U zlata je návratnost v porovnání s bitcoinem velice malá. Výnosnost, které dosahuje zlato se často pohybuje okolo 5 % – 20 % p.a. kdežto cena bitcoinu se dokáže vyšplhat během roku z 23 tisíc Kč na částku převyšující 400 tisíc Kč, jak nám ukázal třeba rok 2017. Zhodnocení v řádu vyšších stovek procent, zde není nic nemožného.

V současné době se hodnota bitcoinu pohybuje okolo částky 230 tisíc Kč, což je oproti roku 2017 sice pokles, ale i tak udělal bitcoin za poslední rok obrovské zhodnocení. Takový zkrátka bitcoin je, volatilní.

A právě proto byste do bitcoinu (a ani jiných kryptoměn či komodit) neměli nikdy investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. To je to nejdůležitější pravidlo, kterým by se měl při investování řídit úplně každý.

Do obojího je velice jednoduché investovat

Jediné, co potřebujete k nákupu bitcoinu anebo zlata, je základní kapitál a internet. Pokud kupujete bitcoin, můžete si ho koupit za fiat peníze (klasické peníze) na některé ze směnáren a bitcoiny si pak už jenom uložíte do kryptoměnové peněženky.

Existují ověřené české krypto směnárny, které berou české koruny, takže s nákupem nebudete mít žádné problémy. Z českých směnáren lze zmínit ccShop anebo Simplecoin.

A zlato? Není nic jednoduššího, než zabrousit na stránky České mincovny a pročíst si tam podmínky investování a případně spoření do zlata. Jak pak sami uvidíte na orientační kalkulačce, zhodnocení během spořicích let není tak vysoké. A to je právě ta daň při investování do zlata – jedná se o méně rizikovou investici, a proto není zhodnocení tak vysoké jako u zlata digitálního, tedy bitcoinu. I přesto vás láká spíše zlato? Přečtěte si tento článek o tom, jak začít investovat do zlata.

Zlato se dobře krade, bitcoin vám jen tak někdo nesebere

Jak můžeme vůbec něco, na co si nejde ani sáhnout, srovnávat se zlatem? Inu, každý by jistě chtěl mít trezor a v něm schované zlaté cihly. Ale když se na to podíváte z té druhé stránky, mít bohatství, a to nemusí jít nutně o zlato, ukryté doma v trezoru, je rizikové z mnoha důvodů.

Naproti tomu je vlastnictví bitcoinu opravdu jednodušší. Vzhledem k tomu, že neexistuje ve fyzické podobě, je jeho skladování mnohem snazší a je perfektně ukryt před případnými nenechavými zloději. Jediné, co si musíte pamatovat, jsou místa, kam jste uschovali obnovovací seed.

Ale samozřejmě i o bitcoiny se dá přijít, pokud nebudete dbát základních bezpečnostních doporučení. Ať už se rozhodnete investovat do čehokoliv, vždy si investici řádně promyslete a hlavně, investujte bezpečně!

Na další zajímavé srovnání toho, zda investovat do bitcoinu nebo zlata, se můžete podívat v tomto článku. Do čeho byste raději investovali vy? Bitcoin nebo zlato?