Autokamera TrueCam H25 GPS 4K se stane součástí vašeho motoristického života

Do naší redakce jsme dostali k otestování Autokameru TrueCam H25 GPS 4K. Po vybalení a seznámení se s návodem jsme ji hned umístili na čelní sklo a test mohl být zahájen.

První dojmy

Kamera jako taková je v úhledném obalu s podrobným návodem, jediné, co balení neobsahovalo byla SD karta nutná pro záznam. Tu jsme použili z vlastních zdrojů. Balení obsahovalo také tři oboustranné lepící fólie, což zvláště při využití více automobilů k testu bylo výhodné. Stejně tak je mohou využít v rodinách při zapůjčování kamery například pro cestu na dovolenou. Také nás mile překvapil adaptér na SD kartu, kdy jsme si ihned po vyjmutí z kamery mohli záznam přehrát do počítače.

Montáž kamery

Umístění kamery na čelní sklo je důležité tak, aby nebránila výhledu a odpovídala Vyhlášce o provozu vozidel na pozemních komunikacích. Proto doporučujeme umístit ji dle návodu výrobce přiloženému ke kameře. Použili jsme samolepicí fólii a kameru umístili těsně pod středové zpětné zrcátko, poté propojili kabelem s napájením. Tím se kamera automaticky zapnula a zaznamenávala jízdu. Ještě před první jízdou bylo nutné vloženou SD kartu zformátovat.

Zaznamenávání jízdy a zhodnocení kamery

Jak jsme již v předchozím odstavci zmínili, instalace a samotné nastavení kamery bylo jednoduché a stejně tak probíhal i záznam jízdy. Snažili jsme se co nejméně zasahovat do záznamu a nechávali jsme tomu tzv. volný průběh. Tedy během jízdy kamera zaznamenávala úseky jízdy, kdy byla zapnuta bez vstupu obsluhy a pokud jsme chtěli záznam přerušit, kameru jsme vypnuli vytažením z napájení, což nám přišlo během jízdy jako nejsnadnější řešení.

Kamera kontinuálně nahrává všechny události a samozřejmě i hovor uvnitř kabiny, na což by si účastníci během záznamu měli dát pozor. Kvalitní obraz i kvalitní zvuk nám umožnil později shlédnout některé sporné situace, jako například krátkodobé překročení povolené rychlosti v obci, protože kamera na dolním řádku zaznamenává okamžitou rychlost vozidla.

Kde všude nám může kamera pomoci a čím rozšíří naše vozidlo

Autokamera TrueCam H25 GPS 4K.  Starším vozidlům, která nemají zabudovány navigační systémy může rozšířit služby řidičům, jako například hlídání povolené rychlosti a umístění radarů. Také je nedílnou součástí při řešení možné dopravní nehody, kdy zaznamená okamžiky před, při i po dopravní nehodě. Samozřejmě v případě vážné dopravní nehody a ztráty napětí ve voze kamera nefunguje. To považujeme v dnešní době za velké plus, kdy mnoho řidičů nedodržuje předpisy a když jsou pak konfrontováni, dokáží popírat svůj přestupek. Zde vše odhalí záznam z kamery.

Další využití této kamery vidíme v pomoci začínajícím mladým řidičům a v rodině můžete porovnávat různé styly jízdy a také řešení dopravních situací ve známých oblastech. Zde je třeba zdůraznit velký výchovný aspekt nepopiratelných záznamů z kamery, kdy syn nebo dcera nemohou oponovat svým rodičům, když je jejich chybná či nebezpečná jízda zaznamenána.

Závěrem

Po testu jsme se s kamerou těžko loučili, protože nám přinesla do našeho řidičského světa nový rozměr a  některé situace, na které jsme dříve pohlíželi z jiného úhlu, jsme přehodnotili. Jelikož pravidelně testujeme automobily, byli jsme velice spokojení a můžeme tuto autokameru vřele doporučit.

Informace ze stránek výrobce :

Autokamera TrueCam H25 GPS 4K s funkcí ParkShield® a ultravysokým 4K rozlišením poskytuje nejlepší kvalitu videa, jakou lze v tomto typu kamer najít. Záběry z denní i noční jízdy jsou nepřekonatelné a zaznamenají i ty nejmenší detaily, jako například SPZ, dopravní značky či obličeje. Budete-li si užívat třeba jízdu po závodním okruhu, video bude stále v top kvalitě a dokonale plynulé díky 55 snímkům při 2.5K. Speciální technologie TrueVision® přináší ty nejlepší výsledné záběry při natáčení v noci a za zhoršených světelných podmínek. Automatický jas, WDR, superkvalitní 7G čočky se světelností 1.8F a podsvícený CMOS senzor posouvají možnosti TrueCam H25 dál než v případě jakékoliv jiné autokamery. Pořízené záznamy si navíc pohodlně stáhnete do počítače díky speciální aplikaci, v níž vidíte i veškeré informace o jízdě včetně trasy, rychlosti a G-senzoru. Výkonná 5 GHz Wi-fi, která je 5x rychlejší než běžná, si s přenosem poradí rychlostí blesku.

Potěší pravidelně aktualizovanou databází více než 40 tisíc míst, kde na řidiče po celé Evropě číhají radary.

Funkce ParkShield®, k jejíž aktivaci dochází ihned po zaparkování, zajišťuje, že i sebemenší otřes či pohyb spustí nahrávání. Baterie autokamery je v bezpečí díky superkondenzátoru. Ten vydrží takřka neomezenou dobu. Velkou výdrž má rovněž paměťová karta s kapacitou 256 GB. Vejde se na ni až 40 hodin záznamu, starší se automaticky mažou, proto cokoliv chcete uchovat, nezapomeňte přes aplikaci zálohovat. Součástí balení je adaptér do autozapalovače s extra USB portem a podporou Fast Charge, která umožňuje rychlejší dobití třeba telefonu. Díky zabudované GPS se osvědčuje i jako tachometr, pyšní se funkcí časosběru a úsporným kodekem H 265.

TrueCam H25 GPS 4K je k dostání za 6 290 Kč na www.datart.cz