Předvánoční úklid beze stresu I

Advent se nezadržitelně blíží a s ním i pečení vánočního cukroví a úklid celého bytu či domu. Jak zvládnout uklízení před nejkrásnějšími svátky v roce v pohodě a beze stresu?

Staré dobré plánování

Plánování vám ušetří nejen mnoho času, ale i nervů. Jakmile si uděláte seznam práce, kterou je třeba v předvánočním čase udělat, hned budete mít o něco lehčí mysl. Jednotlivé položky si pak jednu po druhé odškrtávejte a spějte mnohem více v klidu a pohodě k tak očekávanému Štědrému dni.

Úklid pokoj po pokoji

Úklid začněte v předsíni. Z věšáků ukliďte oblečení, které aktuálně nenosíte a nechte jen to pro současnou sezónu. Uvidíte, že předsíň ihned prokoukne. Bude mnohem přehlednější a také opticky větší. To samé pak udělejte také s botníkem. Boty, které nenosíte, ukliďte, a ty, které ano, omyjte. Botník také vyčistěte od nečistot z podrážek.

Umyjte okna a dveře

Jako další krok předvánočního úklidu umyjte všechna okna v bytě či domě. Z průzračně čistých oken se totiž zasněžená krajina pozoruje mnohem lépe. Nejdříve omyjte rámy a pak skleněné tabule, které důkladně vyleštěte. Okna poté můžete spolu s dětmi vánočně nazdobit vločkami nebo umělým sněhem ve spreji.

Nečistot zbavte také dveře, a to především ty vstupní, které pak bude zdobit vánoční věnec nebo jmelí. Pamatujte, že vstupní dveře jsou vaší vizitkou.

Předvánoční úklid beze stresu Foto: Pinterest.com

Další vizitkou je obývací pokoj

Právě v obývacím pokoji se bude odehrávat většina předvánočního i vánočního času. Vzhledem k tomu, že to bude místo setkání s rodinou a přáteli, dejte si na úklidu i výzdobě obývacího pokoje záležet co nejvíce. Utřete prach ze všech povrchů a nezapomeňte na lustry. Vyperte záclony, závěsy, deky a potahy na polštáře, vyklepejte pohovku, šetrně očistěte elektrospotřebiče a vyleštěte stůl. Jakmile budete mít nějakou tu chvilku klidu, popusťte uzdu své fantazie a vyzdobte si obývací pokoj ve vánočním duchu.

Předvánoční úklid beze stresu Foto: Pinterest.com

Na další práci v rámci předvánočního úklidu, kterou ještě bude třeba udělat, se podíváme v nadcházejícím článku. Zatím přejeme, ať vám jde úklid od ruky a s úsměvem!