Aby hvězdník rozkvetl na Vánoce

Rozkvetlé cibuloviny už jsou takovou každoroční tradicí českých Vánoc. Přinesou domů hřejivý dotek jara a bývá na ně potěšující podívaná. Kouzlo vánočního času může zpestřit i rozkvetlý hvězdník neboli amarylis.

Hvězdník – vznešená květina jemných barev

Hvězdník (Hippeastrum) neboli amarylis dokáže svými obrovskými kalichy v sytých barvách prozářit nejedno domácí zátiší. Tahle květina je k mání v bezpočtu různých tvarů a velikostí květů. Nejčastěji se objevuje v odstínech bílé, růžové, oranžové a červené.

Vzhledem k tomu, že hvězdník nevyžaduje náročnou péči, není tak těžké postarat se o to, aby vám vykvetl přímo na Vánoce. Cibule hvězdníku totiž obsahuje veškeré živiny, které rostlina ke svému zdárnému růstu potřebuje. Nemusíte se tedy se svou začátečnickou péčí obávat, že by se vám brzy nedostalo podívané na záplavu krásných květů. Určitá pravidla pěstování vás však neminou.

Aby hvězdník rozkvetl na Vánoce

Jakmile se rozhodnete, že si chcete vánoční domov zkrášlit kalichy květů hvězdníku, vyrazte si na podzimní procházku do zahradnictví nebo supermarketu. Tam si vyberte cibuli hvězdníku s dobře vyvinutými kořeny. Myslete na to, že čím větší cibule bude, tím více ponese květů (a větších). Doma pak u vybrané cibule zakraťte zaschlé konce kořenů. Potom si připravte kvalitní zahradnický substrát smíchaný s trochou písku a naplňte jím květináč nebo mělký truhlík. Sázejte cibuli hvězdníku tak, aby byla její třetina pod povrchem. Zasazenou květinu pak umístěte na světlé místo s teplotou kolem 20°C a dobře ji zalejte. S další zálivkou však počkejte až na okamžik, kdy se objeví první květní stvol. Jednotlivé cibule hvězdníku můžete také klidně vložit do skleněných váz a pěstovat je bez zeminy.

Vánoce plné květů hvězdníku

V krátké době už budete moci spatřit docela první poupata hvězdníku, do několika týdnů už se celá rostlina květy obsype. Proto aby amarylis kvetl rovnoměrně, doporučuje se květináč sem tam otočit. Dobu kvetení můžete také prodloužit. Stačí, když při počátečním vybarvováním květů přenesete rostlinu na chladnější místo. V závislosti na teplotě bude hvězdník kvést zhruba po dobu dvou týdnů.