Znovuzrození věže Staroměstské radnice – slavnostní odhalení orloje

Slavnostní odhalení orloje po rekonstrukci

Termín:

v pátek 28. září v 17.45

Místo:

Staroměstská radnice s orlojem

Staroměstské náměstí 1/3

Praha 1- Staré Město

Program

v 18.00 spuštění orloje

20.00, 21.00 a 22.00 – umělecká projekce na věž Staroměstské radnice

 

Plakát

 

Více informací naleznete ZDE



Staroměstský orloj

nebo také Pražský orloj jsou středověké astronomické hodiny, umístěné na jižní straně věže Staroměstské radnice v Praze. Orloj je poprvé historicky doložen v listině z 9. října 1410

Orloji uprostřed dominuje astronomický ciferník a pod ním kalendářní deska. Na astronomickém ciferníku, odvozeném od astrolábu, lze odečíst různé časy, astronomické cykly, polohu Slunce a kterým souhvězdím zvířetníku právě prochází, polohu Měsíce nad nebo pod horizontem, jeho fázi a postavení vzhledem ke Slunci. Z kalendářní desky lze odečíst aktuální měsíc, den a nepohyblivé svátky křesťanského kalendáře. Nad astronomickým ciferníkem jsou dvě okna, v nichž se pohybují apoštolové. Orloj je dále doplněn sochami po okrajích, bustou anděla mezi okny apoštolů a ozvučeným kohoutem v horní části nad okny.

Během Pražského povstání v posledních dnech druhé světové války byl orloj 8. května 1945 těžce poškozen při požáru staroměstské radnice, zasažené dělostřeleckým granátem. Naštěstí cihelná obezdívka ochránila stroj před větším poškozením, shořela však dřevěná konstrukce, na níž stál, i mechanismus s apoštoly. Škoda se tak zdála nenapravitelná a uvažovalo se o náhradě orloje moderním strojem. Po velkém úsilí zejména bratří Veseckých byl opravený orloj uveden do chodu v roce 1948. Naposledy byl orloj rekonstruován na podzim roku 2005, kdy došlo ke zrestaurování soch a spodního kruhu od Josefa Mánesa.

Při rekonstrukci vnějšího pláště Staroměstské radnice začínající v dubnu 2017 bylo kolem orloje umístěno lešení.

Zdroj: Wikipedie

 

 

Staroměstský orloj se na několik měsíců zastaví

 

Radnice dokořán – výročí založení Staroměstské radnice v Praze