Známe vítěze jubilejního Českého lva. Co přinesl nejdůležitější večer českého filmu?

Český lev letos oslavil 30. narozeniny a 20 let společné cesty s generálním partnerem – minerální vodou Magnesia. Filmový svátek si již tradičně nenechali ujít nejen nominovaní umělci, ale ani další hvězdy české filmové scény. Nejvíce sošek získal film Il Boemo, který proměnil hned 6 z 11 nominací. Nechyběl ani vítěz Ceny Magnesia za nejlepší studentský film. Pořad moderoval již podruhé Jiří Havelka, který je také hvězdou letošního spotu Magnesia spojeného s filmovými cenami.

Červený koberec před Rudolfinem, sídlem České filharmonie, se před začátkem slavnostního vyhlášení vítězů Českého lva tradičně hemžil mnoha celebritami. Filmoví fanoušci a fotografové tak mohli zachytit hvězdy českého filmu jako třeba manžele Dykovy, Sandru Novákovou či Jenovéfu Bokovou a mnoho dalších. Chybět samozřejmě nemohl ani moderátor slavnostního večera Jiří Havelka.

Vojtěch a Tatiana Dykovi

Přestože měl Havelka na starost moderaci přímého přenosu, oproti natáčení spotu Magnesia, to měl v jednom ohledu určitě jednodušší. Natáčení, které proběhlo přesně o měsíc dříve, se totiž odehrávalo venku na schodech pražského Rudolfina za mrazivého večera. Havelka tak ke svým hereckým dovednostem musel přidat ještě notnou dávku otužilosti.

Letošní spot, ve kterém se moderátor postupně objevuje také v roli ikonických postav z dříve Českým lvem oceněných filmů, upozorňuje na to, že pro získání vysněné sošky Českého lva nestačí pouze vyjít schody do Rudolfina. Je za tím spousta tvrdé dřiny, při které vás může přepadnou únava, stres a někdy i křeč. A právě proto je tu Magnesia, která díky obsahu přírodního hořčíku může pomoci v cestě za „vítězstvím“ nám všem. Na ní byli v rámci letošního jubilejního ročníku Českého lva nejúspěšnější tvůrci filmu Il Boemo, který proměnil hned 6 z 11 nominací. Krásným momentem se stalo také vyhlášení vítězky v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli. Pro svou již čtvrtou sošku Českého lva, kterou si převzala z rukou Boleslava Polívky, si přišla Klára Melíšková. Společně s Havelkou se tak v jeden moment na jevišti objevily hned tři hvězdy, které si zahrály ve spotech generálního partnera filmových cen.

 

Cenu v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli získala Klára Melíšková Foto: ČFTA
Bolek Polívka a Jiří Havelka Foto: ČFTA

Cena Magnesia za nejlepší studentský film 2023

Opomenuta opět nezůstala ani budoucnost českého filmu. Cenu Magnesia za nejlepší studentský film a šek na 100 tisíc korun si tentokrát odnesl Martin Kuba za film Vinland.

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2023 získal Martin Kuba

Více informací naleznete ZDE

Výsledky Český lev 2023