Život na špičkách popisuje kniha rozhovoru s Dariou Klimentovou

V pondělí 25. října 2021 proběhl křest unikátní knihy rozhovorů s Dariou Klimentovou – českou baletkou s ohromující kariérou, které tleskala i královna Alžběta. Autorkou knihy je novinářka a spisovatelka  Hana Skálová. Při křtu se sešly dvě významné primabaleríny, protože kmotrou knihy se stala Tereza Podařilová.

Jak vznikala kniha Život na špičkách?

Zeptala jsem se autorky knihy Hany Skálové, jak tato unikátní kniha rozhovorů vznikala. Dozvěděla jsem se, že si Dariu Klimentovou vyhledala v roce 2018, když s ní chtěla natočit reportáž do ČT. Protože velmi ochotně vyprávěla, získala tak spoustu materiálu, který nemohla pro 5minutovou reportáž využít. Hana Skálová proto začala pátrat, jestli vyšla u nás o životě Darii nějaká kniha  a velmi ji překvapilo, že tomu tak není a proto se rozhodla tuto mezeru zaplnit.

 

Vytvořila si koncept, jak by kniha měla vypadat,  sepsala okruh otázek, o kterých chtěla s touto českou baletkou hovořit. Ten koncept poslala do nakladatelství Vyšehrad, jestli by měli zájem knihu vydat. Protože kladná reakce přišla brzy, pustila se hned do práce.

S Dariou Klimentovou se Hana Skálová několikrát sešla koncem roku 2018 a v roce 2019 v kavárně Nové scény ND. Protože bylo o čem hovořit, pořídila několik zhruba dvouhodinových záznamů rozhovorů. Část textu vznikala i prostřednictvím e-mailové komunikace  a to hlavně v části o historii – nejslavnější tanečnice, tanečníci a choreografové. Větší část knihy je však založena na osobním setkání a přímém vyprávění.

Kniha měla  původně vyjít na jaře. Potom však přišel covid, a situace zabránila uskutečnění plánované prezentace.

 

Co se o této známé tanečnici můžeme dozvědět?

Třeba to, že byla odmalička velmi aktivní, od pěti let chodila na gymnastiku, kde si trenérka všimla jejího talentu pro tanec. Je tedy celkem pochopitelné, že po ukončení základní školy se rozhodla pro studium na taneční konzervatoři. Už tehdy se účastnila tanečních soutěží i v zahraničí. Po ukončení studií dostala od Vlastimila Harapese nabídku stát se členkou baletního souboru Národního divadla. Tehdy se jí splnil její sen, toužila vystupovat v Národním divadle.

Po třech letech působení v Národním divadle však přišla první nabídka z ciziny – z Jihoafrické republiky a Daria odešla na měsíc do baletního souboru v Kapském Městě.  Při svých vystoupeních měla velký úspěch a dostala nabídku na podpis smlouvy. Daria nabídku přijala.

Následovala další nabídka ze Skotského baletu v  Glasgowě. Tam podepsala smlouvu na rok. Přestože průmyslové město se jí nijak zvlášť nelíbilo, ráda vzpomíná na řadu nádherných představení, například Labutí jezero nebo Popelku. V Glasgowě strávila Daria Klimentová tři roky. Potom dostala nabídku z Anglického národního baletu. V tomto souboru ji překvapila náročnost. V Londýně se provdala a  narodila se jí dcera. Díky podpoře a pomoci své matky mohla Daria brzy stát na jevišti. Hostovala po celém světě odtančila kolem tisícovky představení. Potom přišla zranění a zdravotní problémy a proto kolem 35 let chtěla s tancem skončit. Toto rozhodnutí však odložila a vytvořila řadu nádherných rolí po boku Vadima Muntagirova. Kariéru ukončila ve 43 letech. Vystudovala pedagogickou nástavbu a získala zaměstnání v prestižní Královské baletní akademii v Londýně, kde učí balet největší talenty z celého světa.