Za scénou – nový cyklus videí Činohry Národního divadla

Činohra  Národního  divadla  spouští  nový  cyklus  videí  o  pozadí  vzniku  svých  inscenací,  nazvaný  jednoduše  a  prostě  Za  scénou.  Jejich  průvodci  jsou  dramaturgové  Činohry  ND  Marta  Ljubková,  Ilona  Smejkalová  a  Jan  Tošovský,  režiséři  představovaných  inscenací,  jejich  scénografové,  kostýmní  výtvarníci  a  samozřejmě  herci.  Ti  všichni  nechají  nahlédnout  do  světa  postav,  rolí,  zápletek a zvratů nejen her, jež Činohra zrovna uvádí, ale postupně rovněž titulů, jež tvoří základ českého divadla.

Za scénou

Celý cyklus bude uveden prvními dvěma díly ve čtvrtek 11. února 2021 v 18:00 na youtubovém kanále Činohry ND a představí tituly Maryša a Manon Lescaut. Následující díly se dočkají premiéry vždy po čtrnácti dnech na témže místě a v témže čase a postupně představí a okomentuje aktuální inscenace souboru Plukovník Švec, Kytice, Král Oidipús, Faust a další.

Videa  této  řady  vznikala  jako  jeden  z  projektů  takzvaných  doprovodných  programů  ND+,  což  je  platforma Národního divadla pro setkávání tvůrců s diváky. Cyklus má mimo jiné ambici vstřícnou formou oslovit nejmladší publikum a nabídnout mu de facto školskou pomůcku k dějinám českého divadla a literatury. Ostatně vznikal a nadále vzniká ve spolupráci se studenty kurzu ND Young.Ti si nastudovali informace o autorech, okolnostech vzniku vybraných divadelních her a v archivu Národního  divadla  pátrali  po  dalších  zajímavostech.  Z  takto  získaných  dat  vytvořili  spolu  s  obrazovým  doprovodem  pracovní  scénář  pro  jedno  z  videí  cyklu.  K  následné  spolupráci  byl  přizván  profesionální  filmový  tým,  jenž  natáčel  na  takových  místech  Národního  divadla,  kam  se  divák  běžně  nemůže  nepodívat. 

Dík  videím  Za  scénou  se  tak  představí  herecká  šatna,  sklad  dekorací nebo zimní zahrada ukrytá v Provozní budově Národního divadla.

Zkrátka zajímá-li vás, jak od prvotní myšlenky a textu vznikne v Národním divadle celá inscenace, jak se dnes dívat na hry napsané před 100 nebo 2 500 lety, na co všechno musí myslet inscenační tým nebo kdo vlastně stojí za vznikem divadelního představení, je Za scénou právě pro vás.

https://www.youtube.com/channel/UCmoDod4o8B447J3qRw3KIAA